Medarbejdere bliver syge af forandringer på arbejdspladsen

Besparelser, lederskifte og fusioner på arbejdspladsen får antallet af langtidssygemeldinger til at ryge i vejret, viser ny undersøgelse.

Fusioner, fyringer og forandringer på arbejdspladsen får antallet af langtidssygemeldte medarbejdere til at stige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ændringer på arbejdspladsen betyder, at flere langtidssygemelder sig med blandt andet stress, viser en ny undersøgelse fra Bispebjerg Hospital.

Organisationsændringer i form af fusioner og opsplitninger på arbejdspladser samt lederskifte er nogle af de parametre, der koster på trivselskontoen for de ansatte. Særligt fyringer har indflydelse på antallet af langtidssygemeldinger, viser resultaterne i undersøgelse.

Blandt de medarbejdere, der har været udsat for en eller anden form for organisationsændringer, steg langtidssygefraværet med 15 pct. Ved fyringer og fusioner steg fraværet med henholdsvis 20 og 35 pct.

Undersøgelsen er udarbejdet af psykolog Johan Høy Jensen, der er ansat på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital. Han har sammenholdt data fra trivselsmålinger, der er gennemført blandt de ansatte på alle Region Hovedstadens arbejdspladser fra 2011 til 2014, med data om organisationsændringer årene forinden.

Projektet er endnu ikke afsluttet, så det fulde billede er ikke tegnet op, men Johan Høy Jensen mener, at undersøgelsen allerede har vist vigtige resultater.

»Indtil videre tyder undersøgelsen på, at der er en pris at betale for organisationsændringer. Det sker jo løbende og hele tiden. Det er på tide, at vi retter opmærksomheden mere mod de trivselsmæssige konsekvenser,« lyder det fra psykologen på Bispebjerg Hospitals hjemmeside.

Resultaterne giver stof til eftertanke hos lederne på arbejdspladserne, mener han.

»Undersøgelsen giver viden på så detaljeret et niveau, at der giver beslutningstagerne bedre mulighed for at prioritere en forebyggende indsats mod utilsigtede virkninger af organisationsændringer,« lyder det fra Johan Høy Jensen.

Mindfulness reducerer stress

Bispebjerg Hospital oprettede i efteråret 2015 Stressreduktionsklinikken under Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, fordi afdelingen oplevede et udækket behandlingsbehov blandt de patienter, som blev henvist til afdelingen.

Stressreduktionsklinikken behandler patienter, der har været udsat for langvarig, arbejdsrelateret stress. Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling får henvist ca. 300 patienter om året. Patienterne har dog typisk en anden tung psykisk belastning og er ikke repræsentative for patienter med stress generelt. Ca. 80 pct. af dem, som viderehenvises til Stressreduktionsklinikken, er kvinder - mange er ansat i den offentlige sektor som fx HK’er, sygeplejerske, lærer eller pædagoger.

Omkring 140 af patienterne får tilbudt et stressreducerende træningsforløb over ni uger (MBSR forløb), hvor de i et gruppeforløb arbejder med opmærksomhedstræning og øget kropsbevidsthed samt træner nye færdigheder, som kan hjælpe patienterne til at håndtere stress bedre i fremtiden.

Patienterne får intensiv træning i mindfulness, og det har ifølge Stressreduktionsklinikken og flere videnskabelige undersøgelser vist sig at have en god effekt i forhold til at mindske symptomer på stress, angst og depression og forbedre helbred og livskvalitet.

Ifølge Nanna Eller, der er overlæge og leder af Stressreduktionsklinikken, er stress en tilstand i kroppen, der opstår efter lang tids belastning med f.eks. høje krav og masser af opgaver. Typisk udvikler man både psykiske symptomer som søvnproblemer, irritabilitet, tristhed og problemer med koncentration og hukommelse. Fysiske tegn som hjertebanken, uro i kroppen eller ondt i maven kan også være tegn på stress.

Nedenfor kan du se videoer fra Stressreduktionsklinikken med øvelser, der kan mindske stress.