Med Trump ved roret: NATOs allierede skal ikke regne med, at USA kommer til undsætning

Ifølge Donald Trump yder USAs allierede for lidt og udnytter amerikanernes militære styrke. I et interview redefinerer han USAs rolle i NATO-samarbejder, og hvad det vil sige at være partner med USA.

Donald Trump vil redefinere USAs rolle i NATO-samarbejdet. De allierede skal ikke længere tage USAs støtte for givet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM BOURG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview med The New York Times uddyber Donald Trump, hvad hans mantra America First vil betyde for USAs allierede og for NATO-samarbejdet. Her gjorde han rede for, hvordan han vil tvinge de allierede til at bære nogle af de forsvarsbyrder, USA har båret i årtier, annullere mangeårige traktater, som han anser for ugunstige, og redefinere, hvad det vil sige at være partner med USA.

»Vi skal først tage vare på det her land, inden vi bekymrer os om alle andre i verden,« sagde Donald Trump til The New York Times.

Ifølge Donald Trump er der ikke længere råd til den amerikanske rundhåndethed, der har præget NATO-samarbejdet. Præsidentkandidaten mener, at forsvarsalliancerne er for dyre og ugunstige for USA. Han mener, at mange af de allierede ikke bidrager nok til samarbejder, og han lader det derfor stå klart, at USAs kommende støtte vil afhænge af, om hvorvidt de enkelte lande opfylder deres forpligtigelser overfor USA.

I interviewet lod han det endda stå åbent, om han som præsident ville forlænge de sikerhedsgarantier, der automatisk sikrer de 27 andre medlemmer af NATO den fuldeopbakning fra det amerikanske militær.

Ifølge The New York Times vil Donald Trump foretrække at kunne fortsætte med de eksisterende samarbejdsaftaler, men kun hvis de allierede holder op med at udnytte USAs styrkeposition.

I det konkrete tilfælde med, om USA ville komme de små baltiske lande til undsætning, hvis Rusland angreb dem, svarede Donald Trump:

»Hvis de opfylder deres forpligtelser overfor os, er svaret ja.«

I et opfølgende interview uddyber han, at dette særligt gælder de velstillede allierede nationer, som ifølge Donald Trump vil være i stand til at forsvare sig selv, hvis ikke de ønsker at indgå i et ligeværdigt samarbejde med USA.

Opgør med USA som »fredens beskytter«

Med sin hårde, nationalistiske linje adskiller Donald Trump sig også på det udenrigspolitiske punkt fra de tidligere republikanske kandidater. Siden Anden Verdenskrig har stort set alle de republikanske kandidater understreget USAs rolle som »den store garant for freden«. Donald Trump er bevidst om, at hans tilgang er anderledes, men er ikke i tvivl om, at verden nok skulle vide at tilpasse sig hans opfattelse.

Yderligere truer Donald Trump med at trække udstationerede amerikanske styrker hjem. Både fordi USA ifølge præsidentkandidaten »ikke har ret til at belære andre«, og fordi de internationale indsatser er uforholdsmæssigt dyre.

»Vi bruger en formue på militæret for at tabe 800 milliarder dollar,« sagde han til The New York Times og henviste til hans valgtema om USAs underskud i den internationale handel.

»Det lyder ikke særlig smart i mine ører,« fortsatte han.

Inden andre præsidentkandidater i moderne tid har anskuet landets prioriteter på den måde.

NATO har brug for solidaritet

Det Hvide Hus var hurtige til at kommentere Donald Trumps udtalelser og understrege, at så længe Demokraterne siddder på præsidentposten er USAs forsvarsløfte over for andre NATO-allierede skudsikker.

»Det bør ikke være nogen tvivl om dette lands engagement i vores transatlantiske alliance,« udtalte Det Hvide Hus' pressesekretær Josh Earnest til The Washington Post.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg udtaler, at han ikke vil blande sig i den amerikanske valgkamp.

»Men jeg kan udtale mig om, hvad der betyder noget for NATO, og det er, at solidaritet blandt de allierede er afgørende for samarbejdet. Det tjener europæsik sikkerhed og amerikansk sikkerhed. Vi forsvarer hinanden og står sammen,« sagde han.