Med især et greb vil Hæstorp gøre København mere blandet – men det er ikke løsningen lige nu, siger ekspert

Sophie Hæstorp Andersen, bejler til overborgmesterposten i København (S), vil have flere almene boliger i København, så København ikke fremover vil være de riges by. Men ifølge ekspert »kæmper hun mod dårlige odds« – for det er ikke nok at spille på ét instrument.

»Når lejemarkedet, andelsboliger og ejerboligmarkedet bare følges opad hele tiden, bliver det sådan, at det kun er de almene boliger, som trækker tingene ned,« siger Sophie Hæstorp Andersen til Information. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Socialdemokratiets overborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, ønsker, at København skal være en »blandet by« – og for hende ligger løsningen lige for: Der skal bygges flere almene boliger i København, så personer med lav indkomst kan finde fodfæste på det hæsblæsende københavnske boligmarked.

Kravet om, at 25 procent af nybyggede boliger skal være almene, skal hæves til 33 procent, mener Sophie Hæstorp Andersen – i øvrigt i lighed med boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Det er dog ikke alene løsningen på den udvikling, der lige nu foregår i København, lyder det fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

»Hvis du vil opnå en blandet by, kan du ikke kun gøre det med almene boliger alene,« siger Curt Liliegreen:

»Det er ligesom et orkester, hvor du har flere musikinstrumenter, og hvert instrument har hver sin vigtige rolle at spille. Udover almene boliger er der andelsboliger, som tidligere var det billige alternativ til ejerboliger. Hvis prisudviklingen på andelsboliger fortsætter som nu, vil de holde op med at være et billigt alternativ. Det er et problem, som regeringen og Kaare Dybvad Bek aktuelt bliver nødt til at forholde sig til,« siger han.

Sophie Hæstorp Andersen vil hæve kravet fra 25 til 33 procent. Hvad vil det betyde for København?

»Hvis bare vi overholder de 25 procent, vil det i sig selv gøre en stor forskel, men dette er ikke lykkedes. Der er ikke kommet noget ud af det krav. Jeg mener, det er et skridt på vejen, men jeg tror ikke, at det er nok. Presset fra markedskræfterne er så dramatisk, og med urbaniseringen er der en meget stor vækst i efterspørgslen. Jeg efterlyser en helhedsorienteret plan, for det er ikke nok at tænke på almene boliger,« mener Curt Liliegreen.

»Meget, meget bekymrende« tendens

Det er en velkendt socialdemokratisk manøvre at sige, at København skal være for alle. Unge som gamle, pædagoger såvel som politibetjente, rige som fattige. Op til valget i 2019 blev der for alvor blæst til kamp mod, at det er de velbjærgede med skyhøje friværdier, der erobrer København.

Dengang præsenterede Socialdemokratiet et udspil med titlen »Byer med plads til alle« – et tipunktsudspil, hvor partiet blandt luftede et ønske om at bygge 110.000 nye og prisbillige boliger i landets fire største byer – 60.000 i København. Det var en plan, som blev kaldt en »ideologisk fejde« og »værdipolitik for fuld udblæsning«.

Det er det, Sophie Hæstorps Andersens udmelding i et interview i dagbladet Information lægger sig i forlængelse af:

»Vi kan bygge flere almene boliger, i forbindelse med at man bygger nyt, men måske også i nogle tilfælde få mulighed for at indgå aftaler med eksisterende lejere om at gøre det mere åbent i forhold til at anvise. Det kan også være at omdanne nogle private lejemål til alment igen,« siger Sophie Hæstorp Andersen til Information.

»Hun kæmper mod dårlige odds. Hvis det her skal lykkes, skal der virkelig gøres en indsats,« siger Curt Liliegreen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

Således blæser Sophie Hæstorp Andersen til kamp mod en »meget, meget bekymrende« tendens, som er den betegnelse, hun benytter i Information. Det er tendensen til, at boligpriserne i hast skyder i vejret i Københavns Kommune – og i Region Hovedstaden i det hele taget. Det seneste år er priserne på ejerlejligheder i Region Hovedstaden steget med 17,8 procent, ligesom der fra marts til april i år blev målt en stigning i kvadratmeterprisen på 1,8 procent.

»Når lejemarkedet, andelsboliger og ejerboligmarkedet bare følges opad hele tiden, så bliver det sådan, at det kun er de almene boliger, som trækker tingene ned,« siger Sophie Hæstorp Andersen til Information, hvori hun også fortæller, at kommunen skal skrue bissen på over for eksempelvis bygherrer.

Kæmper mod dårlige odds

Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter mener altså ikke, at det rækker, at overborgmesterkandidaten vil hæve kravet til opførelsen af nye almene boliger.

»Hun (Sophie Hæstorp Andersen, red.) kæmper mod dårlige odds.« Hvis det her skal lykkes, skal der virkelig gøres en indsats,« siger Curt Liliegreen og peger på, at der i det hele taget bør bygges flere boliger i København.

»Der skal der bygges rigtig mange ejerboliger og private udlejningslejligheder, for det vil sænke priserne, hvis bare der bliver bygget nok. Men der skal altså bygges rigtig mange, så det er ikke en strategi, der virker her og nu. Vi skal gøre det attraktivt for investorer at bygge i København – og ikke kun lige nu, hvor vi befinder os i et peak