Med Fanden under fødderne

Kurt Westergaard er for tredje gang flygtet fra sit eget hjem. Med sympati fra et samlet Danmark. Men det har ikke været lige entydigt at være Kurt Westergaard.

En 28-årig somalier trængte fredag ind i tegneren Kurt Westergaards hjem og forsøgte at dræbe ham med en økse. Ifølge PET's oplysninger har gerningsmanden tætte forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaabs og al-Qaedas ledere i Østafrika. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Hupfeld

Kurt Westergaard blev fyret i en større prikkerunde på Jyllands-Posten for nogle år siden. Næste dag mødte han op på arbejde og lod som ingenting. Han har været der lige siden.

I går måtte den aldrende tegner for tredje gang i sin karriere som »Muhammed-tegner« flygte over hals og hoved fra sit hjem efter håndfaste dødstrusler.

»Det var tæt på,« lød den vældigt jyske reaktion på mødet med øksemanden. Og snart flytter Kurt Westergaard formentlig hjem igen. Som han har gjort det før.

»Hele Danmark står bag Kurt,« lød det fra Christiansborg. Helt konkret fra Helle Thorning-Schmidt (S) og med lignende formuleringer raden rundt. Og selvfølgelig gør Danmark det i nødens stund. Men når nøden er knækket, og den vanvitttige øksemand er i sikker forvaring bag lås og slå, slappes den store verbale krammer formentlig.

For når terroristerne ikke lige har stået og banket på døren med økse, kniv og bomber, har det været knap så entydigt at være Kurt Westergaard i de forløbne år.

Ét segment har tildelt ham priser for sine sværdslag med blækpennen. Et andet har kaldt ham »anarkist«, »tosse« og »politisk idiot«. En tredje position kunne være »nyttig idiot«.

»Lige meget, hvor I forsøger at gemme ham, skal vi nok finde ham og myrde ham.« Kaninen Assud i det Hamas- finansierede børne-TV-program »Morgendagens pionerer«, marts 2008

Han kunne, som de øvrige 11 Muhammed-tegnere har gjort det, bare have holdt sin mund i 2006, da Muhammedkrisen og bålene rundt om i verden så småt var brændt ud. Det var dét, PET rådede tegnerne til. Søger man på navnet »Kurt Westergaard« i avisdatabaserne mellem september 2005 og samme måned et år senere, får man næsten ingen resultater. Men så stod Kurt Westergaard frem i programmet »Dags Dato« på TV 2. På ét-årsdagen.

»Det er synd for Kurt'erne« KW, om at flere af de 82 Kurt Westergaard'er i Danmark har modtaget trusler, avisen.dk, 2008

Hvor Kurt Westergaards tegning af profeten Mohammed med en bombe i turbanen først havde været selve sagen - et produkt adskilt fra sin ophavsmand, et symbol i sig selv - blev Kurt Westergaard selve symbolet. Islamisterne havde i det første ophidsede år efter tegningernes offentliggørelse måttet nøjes med at brænde papfigurer af, stikke ild til bygninger og boycotte dansk yoghurt. Nu fik de islamistiske terrorbevægelser og religiøse kræfter konkretiseret deres billede af fjenden: Til en gammel mand i røde bukser, lædervest og charmeklud i en hvidstens-parcel i Viby J.

Og, vil nogen sige, islamkritiske bevægelser og talsmænd m/k herhjemme fik en maskot, der kunne hives frem som selve eksemplet på, at ytringsfriheden herhjemme var og er under pres. Denne »hyggelige og lødige mand«, som DF-præsten Søren Krarup har beskrevet ham i en støtteerklæring - når han kunne ramt af islamisternes vrede, var verden af lave.

»Grunden til, at dette er min sidste Kurt Westergaard-klumme, er, at det er gået op for mig, hvor stor en tosse manden i virkeligheden er.« Omar Marzouk, dansk-muslim, komiker, i MetroXpress 2008

Men en anden del af Danmark har det med at »gøre ofre til forbrydere«, har Weekendavisen skrevet om Kurt Westergaard. Grunden: Vi kan lide de små i slagsmålet. Dén, der forsvarer sig selv. Men vi bliver trætte i længden af dem, der går ud og hiver problemer hjem til det hyggelige Danmark.

Sådan blev der set på Kurt Westergaard, da han i løbet af 2008 - da han ellers angiveligt var mål for to herboende tuneseres mordplaner - først modtog det stærkt islamkritiske Trykkefrihedsselskabs Sappho-pris for sin kamp for ytringsfriheden og siden producerede 26 nye islam-koncentrerede tegninger til Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaards samling af »Groft Sagt«-klummer. Endelig talte han på Dansk Folkepartis landsmøde, hvad han først hårdnakket forsvarede, og siden - efter en kammeratlig samtale med chefen på Jyllands-Posten - undskyldte. Det var i den sammenhæng, at han blev kaldt »politisk idiot«.

»Haren symboliserer mit eget personlige mod, som ikke er så stort. Den del af mig, som måske helst ville væk.« KW, om selvportræt i »Journalisten«, hvor en lille hare forsøger at stjæle hans blækpen, maj 2008

»Er han fjols eller helt«, er der blevet spurgt polemisk om Kurt Westergaard. Nyttig idiot eller ytringsfrihedens symbol?

Selv siger han, at han har kæmpet for de værdier, der blev installeret i ham som barn i den indremissionske søndagsskole i Nordjylland. Der sad lille Kurt og kiggede op på himlen, mens en tordnende Hr. Lærer fik ham til at føle, at Satan og Helvede lurede lige under fodballerne. Da han blev introduceret til kulturradikalismen i gymnasiet, var det som en åbenbaring, har han sagt. Så kan han blive ved? Vil han lade sig bruge? Er det det værd?

Tja. For 15 år siden fik Kurt Westergaard en kæmpe bypass-operation.

Han har røget hver dag siden.