Med alufælge kan lømlerne ikke få dit hjul af

Du behøver ikke i samme grad at frygte, at dit hjul falder af, hvis du har en bil med alufælge. En mekanisme gør, at du skal bruge et specielt værktøj for at få alle møtrikkerne løse.

En mand fra Sjælland måtte lørdag på hospitalet, efter han mistede herredømmet over sin bil. Et hjul røg af bilen, mens den var i fart, og manden kørte i grøften. Dette billede har han delt på sin Facebook-side. Privatfoto.
Læs mere
Fold sammen

Nogen må have en skrue løs. I hvert fald oplever politiet en stigning i antallet af anmeldelser, hvor folk har fået skruet hjulbolte løse. I 2017 har der været flere end 40 anmeldelser og cirka trefjerdedele af tilfældene har fundet sted i juni. Tre anmeldelser det sidste døgn alene.

Det svarer til omkring tre anmeldelser om dagen i juni.

Men hvis din bil er af nyere dato og af en vis prisklasse, behøver du ikke være ligeså nervøs for, om du pludseligt kun kører på tre eller færre hjul.

En anordning, der skal sikre, at tyve ikke kan stikke af med dine fælge, gør, at man ikke kan skrue alle fem møtrikker løse uden et specielt værktøj. Én af de fem hjulbolte er nemligt en såkaldt »låsebolt«.

Det bekræfter en af landets sørste BMW-forhandler Jan Nygaard over for Berlingske.

Chefredaktør på Bil Magasinet forklarer, at der ofte er låsebolte på alufælgene på lidt dyrere biler, eller hvis fælgene er monteret som ekstraudstyr. Men der ikke låsebolte på som standardudstyr, uanset om det er stål- eller alufælge.

Låsebolten, der ikke kan skrues af, gør, at du med stor sandsynlighed vil opdage, at noget er galt, inden hjulet falder af, siger Tomsager:

»Det vil kun være kraftige sidevejsryk i højt fart, det vil kunne tvinge hjulet af, men jeg tror, at du vil opdage, at noget var galt inden da.«

Et løst hjul vil afgive en klonk, hul lyd, når der accelereres eller bremses.

Hos Foreningen af Danske Motorejere, FDM, anbefaler man alle at have låsebolte på hjulene, blandt andet, så de ikke kan skrues af:

»Det er slet og ret en rigtig god ide af flere årsager, men blandt andet så hjulet ikke kan skrues af. Låseboltene kan monteres alle biler, man skal bare sørge for, at man »nøgle-stykket«, så man kan få bolten løsnet igen, hvis man punkterer eller skal skifte hjul,« forklarer afdelingsleder for FDMs tekniske afdeling, Lone Otto.

Landsdækkende problem

De seneste dage har en række af landets politikredse beskrevet, at folk har anmeldt, at deres hjul er blevet skruet løse.

Så sent som i går aftes berettede både Fyns Politi og Østjyllands Politi om folk, der havde fået løsnet hjulbolte på deres biler. Det er det først tilfælde på Fyn, og dermed har seks af landets 12 politikredse fået anmeldelser fra folk, der har fået løsnet deres hjul. Det fremgår af politikredsenes døgnrapporter.

Værst står det til hos Midt- og Vestsjællands politikreds, der har haft 16 anmeldelser. Martin Bjerregaard, som er kommunikationsmedarbejder i denne kreds, forklarer, at problemet er så stort og spredt så vidt ud over landet, at det ikke kan tilskrives enkeltstående, mekaniske uheld.

Men her kan låsebolte altså hjælpe, da man ikke vil kunne få alle møtrikkerne løse uden et specielt værktøj. Værktøjet, der skal bruges til at løsne den femte møtrik, ligger som oftest i bagagerummet, sammet med reservehjulet.

Artiklen er opdateret med udtalelsen fra FDM.