Mavefedt kan hjælpe hjertesyge

I et studie har forskere fra Rigshospitalet taget stamceller fra mavefedt fra patienter med dårligt hjerte og, efter en bearbejdning i laboratoriet, sprøjtet det direkte ind i hjertet. Patienterne fik det »signifikant bedre«, lyder det.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. I et studie har forskere fra Rigshospitalet brugt stamceller fra mavefedt til at behandle hjertepatienter med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Ellis/AFP/Ritzau Scanpix

En indsprøjtning med stamceller fra patientens eget fedtvæv direkte ind i hjertet kan efter alt at dømme hjælpe alvorligt hjertesyge mennesker til et bedre og længere liv.

Det er perspektivet, efter at denne behandling har vist lovende resultater ifølge et nyt studie fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Ifølge hospitalet giver behandlingen nyt håb for patienter, hvis hjerte på grund af forkalkninger i blodårerne ikke får tilført nok blod.

»Forsøget viser det, vi har håbet på, nemlig at stamcellebehandlingen virker positivt på patienterne. Der er et kæmpe potentiale i at behandle med stamceller, og det her er et vigtigt skridt på vejen mod en etableret behandling. Håbet er, at vi inden for ti år kan give behandlingen til alle med hjertesmerter på grund af forkalkninger i kranspulsårerne, hvor anden behandling ikke hjælper,« siger hjertelæge og ph.d. Abbas Qayyum, der har ledet studiet, i en pressemeddelelse.

I studiet har forskerne fra Rigshospitalet taget stamceller fra mavefedt på patienter, hvis hjerte ikke får blod nok på grund af forkalkninger i hjertets blodårer.

Cellerne er dyrket i laboratoriet og sprøjtet direkte ind i hjertet på patienterne.

Her skal de hjælpe de omkringliggende celler til at danne nye kar- og hjertemuskelceller, så blodforsyningen til hjertemuskulaturen genetableres, og hjertesmerterne forsvinder eller bliver mindre.

Samtidig har patienterne fået traditionel medicin, og efter tre år havde de fået det signifikant bedre, i forhold til før de fik stamceller.

Færre brystsmerter og mindre åndenød

De havde færre symptomer som brystsmerter og mindre åndenød end ved behandlingens start, hvorimod en anden gruppe patienter, der fik traditionel medicin og placebobehandling med saltvand i stedet for stamceller, havde det lige så dårligt som ved behandlingens start.

Efter stamcellebehandlingen kunne patienterne desuden cykle med samme effekt og i lige så lang tid, som før de fik behandlingen, mens kontrolgruppen kunne cykle i kortere tid og præstere mindre end ved behandlingens start.

I forsøget har patienterne kun fået en enkelt indsprøjtning med stamceller. Næste skridt er at lave forsøg, hvor de får stamceller direkte i hjertet flere gange, oplyser Rigshospitalet.

»Min forventning er, at patienter, der har så svære forkalkninger i kranspulsårerne, at de har nedsat eller ophævet blodtilførsel til hjertet, på sigt vil kunne få et så godt hjerte ved gentagne behandlinger, at de kan leve med få eller ingen smerter. I sidste ende håber vi på, at det kan forbedre patienternes livskvalitet og livslængde,« siger Abbas Qayyum.