Mathilde Kimer og Simon Kruse hædres med Den Berlingske Fonds Journalistpris

Den Berlingske Fonds Journalistpris går til Berlingskes Simon Kruse og DR's Mathilde Kimer for at være »nogle af branchens bedste til at bruge øjne og ører«.

Tirsdag eftermiddag modtog Berlingskes korrespondent i Moska, Simon Kruse, og DR's korrespondent i Rusland og Ukraine, Mathilde Kimer, Den Berlingske Fonds Journalistpris for deres dækning af krigen i og omkring Ukraine.

Prismodtagerne deler de 100.000 kroner, der følger med prisen.

De to journalister modtager prisen for at skildre krigen og menneskene i den med en stædighed og ærgerrighed, der ikke er uden omkostninger - hverken personligt eller privat, lød det fra Berlingskes chefredaktør Tom Jensen i sin tale til prismodtagerne.

»I dag har vi to journalister blandt os her i salen, som er nogle af branchens bedste til at bruge øjne og ører. Og som har brugt dem til at skildre en helt afgørende konflikt i verden og Europa i dag, et uomgængeligt symbol på sprækkerne der viser sig internationalt – krigen i og omkring Ukraine. Det har de gjort med et beundringsværdigt mod,« sagde Tom Jensen.

Og i en verden, hvor befolkningen nærer en stigende mistillid til demokratiske institutioner, de såkaldte eliter og til hele den internationale orden, er der brug for journalisters øjne og ører, lod Berlingskes chefredaktør forstå.

»Det er journalisternes øjne og ører, som betyder, at journalistikken skildrer virkeligheden, som den faktisk ser ud. Og ikke virkeligheden, som nogen har en teori om, at den nok er – eller burde være,« sagde han til de fremmødte i salen på toppen af huset i Pilestræde 34.

Bruger sig selv for at understøtte et budskab

Den 36-årige Mathilde Kimer har været tilknyttet DR siden 2005 og har siden 2014 været korrespondent i Rusland og Ukraine. Siden har hun tonet frem på danskernes tv-skærme og berettet om revolutionen i Kiev og efterfølgende krigen i Ukraine. I 2016 udkom Mathilde Kimers bog »Krigen Indeni«, hvori hun beretter om livet som krigskorrespondent med de personlige og private omkostninger, det indebærer.

Til dagens prisoverrækkelse benyttede Tom Jensen lejligheden til at rose bogen og fremhævede Kimers evne til at bruge sig selv i sin journalistik.

»En af dine helt store styrker som journalist er, at når du bruger dig selv, når du involverer dig selv i dine fortællinger, så sker det for at understøtte budskabet i din fortælling. Ikke for at promovere dig selv. Det er en kunst kun få mestrer,« lød det fra Tom Jensen.

Den anden vinder af journalistprisen, Simon Kruse, har rapporteret fra Rusland, Ukraine, Baltikum og Centralasien siden 2006 og har i dag base i Moskva.

»Du er en sjældent dedikeret korrespondent og en fremragende reportagejournalist, som bedre end de fleste har været i stand til at sætte ord på krigen i Ukraine. Bedre end nogen til at forbinde det storpolitiske niveau med den virkelighed, der møder krigens menneskelige ofre,« var ordene fra chefredaktøren til avisens korrespondent.

»Kære Simon Kruse, kære Matilde Kimer, I har i flere år været de to journalister i Danmark, der løbende og uophørligt skildrede krigen i Ukraine, Europas lidt gemte og hengemte, men helt afgørende krig og frontlinje, så læserne og seerne forstår, hvad der på spil. Politisk såvel som menneskeligt. I har forbundet de storpolitiske linjer til de helt konkrete skæbner, og ikke nok med det – I har undervejs været dygtige til at give danske læsere en indsigt i samfund – både det ukrainske og det russiske – som de fleste af os, hvis jeg skal være helt ærligt, kender alt for lidt. I har brugt jeres øjne og ører, og det er øjnene og ørerne, der er journalistikkens sjæl, før, nu og i fremtiden,« sagde Tom Jensen.

Journalisternes tak

Da Mathilde Kimer og Simon Kruse trådte frem for de fremmødte, var Simon Kruse den første, der tog ordet.

»Tusind tak. Jeg føler mig meget beæret og lidt benovet og overrumplet over alt det her. jeg er meget glad,« sagde Simon Kruse og sendte en tak til fonden samt til udlandsredaktør Anna Libak og fotograferne Asger Ladefoged og Mads Nissen.

»Vi bevidner en tillidskrise og vaccinationen mod den er at være til stede,« sagde Simon Kruse og kom ind på informationskrigen, som han oplever fra basen i Moskva.

»Informatonskrigen er antitesen til journalistik. Det er propagganda. Jeg håber, at noget af det, vi prøver at gøre kan modvirke den tendens,« sagde han.

Mathilde Kimer tog ordet og erklærede sig enig i Simon Kruses tale. Hun lagde vægt på, at begge bruger journalistikken til forsøge at beskrive sandheden i en verden, hvor mange forsøger at fordreje den.

»Vi har gjort os virkelig umage for fysisk og mentalt at se konfikten fra to sider,« sagde Mathilde Kimer og betonede vigtigheden af at være til stede blandt de civile på begge sider af krigen.

Ekstraordinær journalistik

Den Berlingske Fonds Journalistpris er blevet uddelt siden 1989 og går hvert år til en journalist, der har udrettet »noget ekstraordinært gennem journalistikken«.

Med prisen kommer Mathilde Kimer og Simon Kruse  i selskab med blandt andre Politiken-journalist Jakob Sheikh, der vandt prisen sidste år for sit arbejde for at gøre danskerne klogere på integration, parallelsamfund og radikaliserede miljøer i Danmark, men også med navne som TV2s udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen og journalist og forfatter Peter Øvrig Knudsen.

Ud over Den Berlingskes Fonds Journalistpris har fonden også tirsdag uddelt en hæderspris. Den er i år gået til Kronprinsesse Mary for hendes indsats for at hjælpe udsatte og sårbare grupper i det danske samfund.

Den Berlingske Fond er en selvejende institution, der blev stiftet 1. januar 1960. Hvert år uddeler fonden de to priser, der hver følges af en check på 100.000 kr.