Mathias regnede sig til OL-guld

For første gang har en dansk gymnasieelev vundet OL-guld i matematik. 17-årige Mathias Bæk Tejs Knudsen er lige kommet hjem efter ti dage i Kasakhstan, der sikrede ham en plads i matematikkens verdenselite.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Hvis du havde spurgt mig i folkeskolen, så ville jeg ikke have sagt, at jeg kan lide matematik. Dengang ville jeg bare have sagt, at matematik er kedeligt.

17-årige Mathias Bæk Tejs Knudsen fra Farum har ikke altid været optaget af tal og formler, men det har tilsyneladende ikke hæmmet ham. Ved de netop overståede "olympiske Lege" i matematik i Astana i Kasakhstan har den nybagte student fra Marie Kruses Skole således regnet sig frem til en plads som nummer 13 ud af 517 deltagere fra hele verden.

Opgav den ene opgave

Det er første gang, Danmark opnår guld i den Internationale Matematik Olympiade, der er den ældste af de naturvidenskabelige olympiader, og Mathias og de fire øvrige deltagere sikrede i år Danmark den bedste placering nogensinde. Danmark fik med sin plads som nummer 45 ud af 96 lande den bedste nordiske placering.

Deltagerne ved olympiaden skulle på hver af de to konkurrencedage løse tre uhyre vanskelige matematiske opgaver. Den sidste opgave på den første dag voldte Mathias så mange problemer, at han helt måtte opgive at løse den. Men det var han ikke ene om. Faktisk var det kun den vindende kineser, der løste alle seks opgaver helt uden fejl, og alt i alt var det kun de tre bedste deltagere, der ikke havde opgivet mindst en opgave.

- Den første dag var det ikke gået så godt for mig, men den anden dag syntes jeg, at det var gået rigtig godt, da jeg kom ud, fortæller Mathias Bæk Tejs Knudsen.

Har været i træningslejr

Inden turen til Kasakhstan var de nordiske deltagere i "træningslejr" på Science Center ved Sorø Akademi, og i det forløbne år har Mathias trænet sine matematikkundskaber i syv weekender.

Træningslejrene er arrangeret af Georg Mohr- Konkurrencen, der blev startet i 1991 med det formål af udfordre de dygtigste elever inden for matematik og sikre udvælgelsen af de bedste til matematik-OL.

Mathias, der vandt sølv ved matematik-OL forrige år, er ikke i tvivl om, at det er træningslejrene, der har gjort ham så meget bedre, at sølv blev til guld i år.

- Det giver en hel masse. Undervisningen i gymnasiet giver mig ikke noget. Det er også træningen, der har gjort, at jeg rigtig er begyndt af fordybe mig i matematik. Det gjorde jeg ikke før konkurrencerne, siger han.

Guldmedaljevinderen har søgt om optagelse på matematikstudiet på Københavns Universitet efter sommerferien.

Mon ikke han kommer ind.