Massivt moralsk pres på Jørgen Poulsen

Tidligere generalsekretær for Røde Kors Jørgen Poulsen har gentagne gange appelleret til danskernes moral for at få penge til nødhjælp. Nu bliver han presset på sin egen moral af sin partiformand, Naser Khader, der mener Poulsen bør donere sine aftrædelsespenge til humanitære formål.

Foto: Foto: Linda Henriksen

Det debuterende folketingsmedlem for Ny Alliance Jørgen Poulsen har ofte stået med hatten i hånden i forsøget på at få danskernes samvittighedsfølelse til at kaste millioner af sig til Røde Kors. Nu står han med skægget i postkassen i en sag, der udfordrer hans egen samvittighed.

Jørgen Poulsen, der tjente omkring en million kroner om året som generalsekretær, har modtaget et fratrædelsesbeløb på 750.000 kroner fra en organisation, der normalt formidler penge fra de rige til de fattige. Det fik i går venner og fjender på Christiansborg til at sende sylespidse missiler mod hans politiske troværdighed. Allerstørst var presset fra Poulsens egen partiformand, Naser Khader, der utvetydigt lod forstå, at det ville være umoralsk af Jørgen Poulsen at beholde pengene selv.

Khader lagde til grund for sin kritik, at pengene – alt andet lige – måtte gå ud over nødhjælpen. Dvs. en direkte overførsel af penge fra de fattige til den rige. På den baggrund opfordrede Nasker Khader sin partifælle til at sende pengene retur til dem, der har det største behov.

»Jeg ville donere 750.000 kroner til Folkekirkens Nødhjælp eller andre humanitære formål,« sagde Naser Khader.

Han medgiver, at Jørgen Poulsen ikke har gjort noget juridisk forkert men påpeger, at politikere har en særlig forpligtelse til at optræde moralsk.

Jørgen Poulsen slår omvendt fast, at han på intet tidspunkt har været ude på at berige sig.

»Jeg regnede med, at jeg kunne få orlov fra Røde Kors, og det skulle ikke have kostet organisationen så meget som en krone. Men jeg kunne end ikke få en dialog med Røde Kors om at få orlov, i stedet blev jeg afskediget, og så fandt advokaterne ud af en løsning. Så de penge jeg nu får er blot at betragte som en almindelig løndel. Men den bedste løsning er, at jeg får orlov, og det håber jeg stadig kan blive enden på sagen,« sagde Jørgen Poulsen i går til flere TV-medier.

Der bliver ikke taget fra de fattige
Men en orlov bliver ikke et tema, fastslår pressechef i Røde Kors Hans Bech Gregersen.

»Vi kræver politisk neutralitet af den, der skal bestride jobbet som generalsekretær for Røde Kors. Og det ville samtidig være helt useriøst af en stor organisation som Røde Kors at give den ledende figur en orlov, der kan vare op til fire år,« siger Hans Bech Gregersen.

Han afviser, at Jørgen Poulsen blev afskediget.

»I og med, at han lod sig vælge til Folketinget, søgte han selv et nyt job,« siger Hans Bech Gregersen.

Når Røde Kors trods alt indgik forliget, skyldtes det, at den 14 år gamle kontrakt ikke var klar nok til at fastslå, at Røde Kort ubetinget havde retten på sin side.

En afgørende kilde til kritikken af Jørgen Poulsens handling var princippet om, at pengene kunne være kommet de nødlidende til gavn. Men i aftes sagde præsidenten for Røde Kors, Bodil Nyboe Andersen, at de 750.000 kroner ikke bliver taget fra nødhjælpen.

»Det er helt afgørende, at forliget med Jørgen Poulsen ikke på nogen måde går ud over de mennesker, Dansk Røde Kors hjælper i Danmark eller udlandet. Til gengæld bliver det så nødvendigt at spare på en række omkostninger, ligesom det vil indebære, at vore ansatte kommer til at løbe lidt hurtigere i det kommende år,« siger Bodil Nyboe Andersen.