Massivt fusk med afgifter i butikker

Skats afgiftspatrulje inddrev 40,8 millioner kroner fra danske butikker, da den sidste år kom på kontrolbesøg.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap hver anden butik, der i 2013 fik uanmeldt besøg af Skats afgiftspatrulje, måtte efterfølgende afregne ubetalte skatter og afgifter for et gennemsnitligt beløb på 55.000 kroner. Det viser en opgørelse fra Skat, som Søndagsavisen har fået indsigt i.

Skat besøgte i alt 1.671 butikker, og i 764 tilfælde blev ejeren pålagt at efterbetale skatter og afgifter. I alt inddrev afgiftspatruljen 40,8 millioner kroner.

»Der er i nogle tilfælde tale om fejl og misforståelser, hvor vi vejleder og laver opfølgende besøg. Men der er også grelle eksempler på bevidst snyd, hvor vi må inddrage politiet,« siger Preben Buchholtz Hansen, underdirektør i Skat, til Søndagsavisen.

Socialdemokratiets skatteordfører, Thomas Jensen (S), kalder omfanget »alarmerende« og varsler en hårdere kurs over for forretningsdrivende, der unddrager sig afgifter.

»Skats kontroltryk skal øges, og så må vi overveje, om tolerancetærsklen for, hvornår man får frataget retten til at drive forretning, skal sænkes,« siger han.

Det var specielt sukker og chokoladeafgiften, som butiksindehaverne havde problemer med i 2013. 108 af 229 kontroller endte med reguleringer for en samlet værdi af 24,3 millioner kroner – eller 60 procent af det samlede reguleringsbeløb for hele året.

»Vi havde en ret stærk fornemmelse af, at sukker og chokoladeafgifter kunne være interessante at fokusere på, og det viste resultaterne også,« siger Preben Buchholtz Hansen.

I 2014 har Skat valgt at have specielt fokus på butikker, der forhandler bland selv-slik. I december 2013 udførte Skat nemlig en undersøgelse af 138 storkøbenhavnske forhandlere, der hovedsageligt sælger bland selv-slik, og konklusionen var, at meget få butikkers priser en rentabel.

BNB