Massive prisfald på andelsboliger

Det er nu ikke kun ejerlejligheder i København, der er under kraftigt prispres. Andelsboliger er også på vej ned, vurderer flere eksperter. Nyere andelsboliger sælges 20 procent billigere end planlagt.

Foto: Jan Jørgensen

Andelsboligerne bliver nu også ramt af massive prisfald, og sælgerne må forberede sig på, at det tager længere og længere tid at komme af med lejlighederne. Især nyere andelsboliger sættes for tiden ned med 20 procent eller mere endnu i pris, mens de står til salg.

»Mange nye andelsboliger kan slet ikke sælges. De er alt for dyre. I visse tilfælde også dyrere end ejerboliger, som falder kraftigt i pris i København,« siger seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh.

Tidligere har der været kø og lange ventelister foran stort set alle andelsboliger, når de blev sat til salg.

Men ventelisterne er nu ifølge Mikkel Høegh »barberet fuldstændig væk«. Tidligere var sorte penge under bordet et problem, fordi priserne var urealistisk lave.

»Men nu står sælgere af andelsboliger i en anden situation. Mange sænker priserne, før en køber viser sig,« siger Jan Hansen, der er direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), som organiserer 85.000 af Danmarks andelshavere.

Især de andelsboligforeninger, der har hævet andelsværdierne helt op til det maksimale efter den sidste offentlige vurdering, må nu sætte priserne ned ved et salg.

Vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening, Thomas Torp, peger på, at prisen på mange andelsboliger blev skruet så meget op med de nye vurderinger i foråret, at de nu ikke kan afsættes på almindelige ventelister.

Hos ejendomsmæglerne var salg af andelsboliger et sjældent syn før i tiden, fordi folk selv kunne sælge dem eller få dem solgt via andelsboligforeningens ventelister.

»Men de sidste måneder har vi fået over 50 procent flere andelsboliger til salg,« siger kommunikationschef Niels H. Carstensen fra Home.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea mener, at mange sælgere af andelsboliger fortsat benytter andre salgskanaler end mæglere, eksempelvis opslagstavler i butikker og på arbejdspladser.

»Så det er svært at danne sig et overblik over, hvor mange andelsboliger der er til salg. Men udbuddet er øget voldsomt i København. Det har presset priserne,« siger Helge J. Pedersen.