Massiv kritik af kendt skilsmisse-advokat

Foreninger kræver københavnsk advokat udelukket fra sager om børns samvær med skilsmisse-forældre, efter at hun øjensynligt har opfordret klient til falsk anmeldelse af eksmand for incest. Politiet overvejer sigtelse, Advokatrådet eksklusion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken mod den kendte familierets-advokat Jytte Thorbek, København, er nådesløs, efter at hun er afsløret i tilsyneladende bevidst at have opfordret en klient til at bryde loven og lyve for at forhindre klientens eksmand i at have samvær med et fælles barn.

"Hvis jeg var Advokatråd, ville jeg skride til eksklusion med det samme. Hun skal ud af vagten," lyder det fra formanden for Landsforeningen Børns Vilkår, John Halse.

Formanden for Børnerådet, Per Schultz-Jørgensen, tilslutter sig:

"Det er en rystende afsløring, og det vil være fuldt berettiget, hvis familieret og især samværssager for fremtiden er lukket land for denne advokat," siger han.

DR-dokumentaren "Farvel far" kunne tirsdag aften afspille et bånd med en telefonbesked fra Jytte Thorbek, hvori hun opfordrer sin klient til hurtig anmeldelse af eksmanden for incest mod en datter for at opnå en hurtig anholdelse. Men incest-anklagen var uden hold i virkeligheden, og advokaten har derfor øjensynligt opfordret til falsk anmeldelse, hvilket er ulovligt.

Kriminalpolitiet i Lyngby overvejer i øjeblikket at sigte Jytte Thorbek og hendes klient for falsk anmeldelse. Advokatrådet oplyser, at det undersøger grundlaget for en eventuel eksklusion af Jytte Thorbek, der som beskikket advokat af det offentlige har ført hundredvis af samværssager.

John Halse fra Børns Vilkår er på forhånd klar med en dom:

"Hun har et klart problem med sin advokatetik, og desværre må jeg konstatere, at advokatstanden generelt trænger til en faglig, etisk oprustning i disse samværssager," siger han:

"Den gode familierets-advokat tager udgangspunkt i, hvordan man tjener børnenes tarv og interesser bedst. Den dårlige ser kun på, hvordan man med alle midler kan føre sagen frem til sejr for klienten. Det er en af årsagerne til, at vi ser alle disse ulykkelige slagsmål om børnene."

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jytte Thorbek.