Masselukning af københavnske kirker

Københavns Stift vil i aften udpege 15-20 kirker, der skal lukkes i de kommende år.

Sognepræst Ole Petersen har svært ved at se logikken i at lukke Aalholm Kirke i Valby. Kirken kan prale af et aktivt sogneliv, ligesom medlemstallet af folkekirken er højt, hvilket ifølge præsten fører til indtægter på cirka ti millioner kroner om året i kirkeskatter. Fold sammen
Læs mere

Københavns Stift vil lukke mellem 15 og 20 kirker, fordi der er alt for mange sognekirker i forhold til, hvad der er behov for.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil stiftsrådet på et møde i aften beslutte hvilke kirker, der skal lukke. Langt de fleste vil ligge i Københavns Kommune, men et par kirker på Frederiksberg må også dreje nøglen om.

Biskop Peter Skov-Jakobsen vil ikke oplyse navnene på de dødsdømte kirker. Men han bekræfter, at der på mødet vil blive truffet beslutning om kirkelukninger.

 - Vi har en overkapacitet af kirker. En kirketæthed, der slet ikke svarer til befolkningsgrundlaget og antallet af folkekirkemedlemmer. Nogle steder er det ikke længere muligt at få samlet et menighedsråd, siger han:

 - Vi skal være en kirke i samtiden og kan ikke binde alle vores midler i bygninger og lønninger.

Biskoppen beskriver lukningerne som »en smertefuld proces«:

 - Der er stadig mange mennesker, der er meget tæt forbundet med deres kirke.

Blandt de lukningstruede kirker er Samuels Kirke, Skt. Pauls Kirke samt Aalholm Kirke, hvor sognepræst Ole Petersen »har svært ved at finde de saglige argumenter« for at lukke kirken.

 - Jeg er bange for, at det ender med en lukning. Men jeg forstår det ikke. Vi er mere end økonomisk selvbærende og har et aktivt menighedsliv, siger han og oplyser, at der i gennemsnit kommer 45 kirkegængere til gudstjenester i Aalholm Kirke.

Formanden for budgetudvalget i Københavns Stift, Torben Larsen, ønsker ikke at kommentere mødet i aften. Men han understreger, at det er »nødvendigt at lukke kirker«.

 - Vi får meget mere kirke for pengene, et meget bedre menighedsliv og meget mere energi i kirkerne, hvis vi samler kræfterne, understreger han:

 - Mange af kirkebygningerne er ikke specielt velegnede til de mange aktiviteter, som kirker skal kunne tilbyde i dag.

Torben Larsen vurderer, at »der kommer til at gå et par år« med at gennemføre lukningerne. Han tilføjer, at valgene til nye menighedsråd til efteråret »vil fremme processen«.