Mary til kamp for voldsramte børn

Mary Fonden og kronprinsesse Mary lancerede i går et nyt indsatsområde, voldsramte kvinder og børn.

Som et meget konkret initiativ vil Maryfonden med kronprinsesse Mary i spidsen fremover give alle børn, der kommer på kvindekrisecenter en rygsæk med legetøj og praktiske ting. Det blev afsløret på Kvindehjemmet i København i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år flytter godt 2.500 børn med deres mor på et dansk, grønlandsk eller færøsk kvindekrisecenter – og halvdelen af disse børn ankommer uden én eneste ejendel. Men fra på mandag vil børnene på krisecentrene få udleveret en speciallavet og godt pakket rygsæk med både praktisk indhold og legetøj.

Kronprinsesse Mary og Mary Fonden står bag projektet, der er blevet til i samarbejde LEGO Fonden og en lang række eksperter og fagfolk på området. Rygsækkene blev vist frem i går ved et arrangement på landets ældste kvindekrisecenter – det københavnske Kvindehjemmet – samtidig med, at emnet »Voldsramte kvinder og børn« blev lanceret som et nyt indsatsområde for Mary Fonden.

»Rygsækkene er et rigtig godt konkret redskab, og et redskab, der kan hjælpe børnene her og nu, for det er vigtigt, hvad der møder børnene, når de bliver revet ud af deres hverdag og flytter på krisecenter,« forklarer Marie Møller Christensen, der er børnepædagog på Kvindehjemmet.

En engageret indsats
Rygsækkene er tilpasset enten drenge eller piger – og samtidig er indholdet målrettet fire forskellige alderstrin, helt fra spædbørn til teenagere. De indeholder praktiske ting som tandbørste, undertøj, toiletsager med mere, og i hver rygsæk er der også legetøj, en bamse og nogle bøger. Rygsækkene vil blive uddelt til alle børn i Danmark, Grønland og på Færøerne, der i de næste tre år ankommer til et krisecenter.

Direktør Vibe Klarup Voetmann fra Dannerhuset, der bl.a. driver et kvindekrisecenter, tvivler ikke på, at de vil få en afgørende betydning.

»Nogle kvinder på krisecentre har forberedt sig i flere uger og måneder, hvor de har pakket i skjul, men for andre har der været tale om en flugt, hvor de og børnene ikke har nået at få noget med. Her er der jo virkelig et behov for rygsækkenes indhold. Men det handler også meget om symbolik. At børnene oplever, at der er nogle mennesker, og nu endda en kronprinsesse, der engagerer sig i deres situation,« siger hun.

Et vendepunkt i livet
Og ifølge projektchef Helle Østergaard fra Mary Fonden handler det da også i høj grad om, at børnene skal føle sig hørt.

»Mange af de her børn har oplevet, at ingen har troet på dem eller reageret, hvis de har fortalt en voksen om deres mørke hemmelighed. Rygsækkene bliver et symbol på et vendepunkt i børnenes tilværelse, når de kommer til krisecentret. Nu bliver de set, hørt og anerkendt,« forklarer hun.

Ved at sætte fokus på voldsramte kvinder og børn håber Mary Fonden og kronprinsesse Mary at være med til at nedbryde de mange tabuer og den berøringsangst, der omgærder emnet – og dermed at hjælpe ofrene ud af deres isolerede tilværelse.

»Hver eneste gang, vi kan få én kvinde til at tage et skridt ud af volden og give ét barn en bedre tilværelse, så er er vi kommet langt,« sagde Kronprinsessen i går.

Projektchef Helle Østergaard forventer, at det næste konkrete projekt målrettet voldsramte kvinder og børn vil blive lanceret omkring næste årsskifte.