Martin er udviklingshæmmet: »Selv om vi ikke kan styre egen økonomi, så kan vi godt stemme de rigtige folk ind og styre landets penge«

Martin Rosenlind, der er udviklingshæmmet, har i flere år kæmpet for, at umyndiggjorte borgere får stemmeret. Han forklarer her hvorfor, efter at et lovforslag fra justitsminister Søren Pape Poulsen ser ud til at gøre drømmen til virkelighed.

Martin Rosenlind er under økonomisk værgemål, men det bør ikke forhindre ham i at kunne stemme ved folketingsvalg, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Palmgren, fotograf ved TV Glad

Skal personer med handicap have mulighed for at påvirke, hvorledes landets økonomi skal styres, selv om de end ikke kan styre deres egen?

Ja, mener Martin Rosenlind, der er udviklingshæmmet, og kæmper for, at handicappede under økonomisk værgemål skal have stemmeret.

»Selv om vi ikke kan styre egen økonomi, så betyder det ikke, at vi ikke kan stemme de rigtige folk ind og styre landets penge,« siger han.

Berlingske har talt med den 37-årige receptionist, der til daglig arbejder på TV Glad, efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i sidste uge meldte ud, at regeringen er klar til at ændre reglerne for værgemål.

Flere med hæmmet psykisk udvikling skal have stemmeret, lyder forslaget fra regeringen.

Forslaget glæder Martin Rosenlind, der i flere år har kæmpet for at få stemmeret i forbindelse med folketingsvalg. Sammen med tre andre har han lagt sag an mod staten, men har tabt i landsretten og senest i Højesteret i januar 2018.

Optaget af politik og nyheder

Martin Rosenlind er kognitivt handicappet og førtidspensionist. Han fortæller, at han bor i egen lejlighed, men får hjælp til blandt andet rengøring og madlavning. Han har derudover en vejleder, som besøger ham en gang om ugen.

»Jeg har svært ved at styre min økonomi og har selv bedt om at få værge på for mange år siden,« fortæller han.

Trods værgemål vil han gerne have mulighed for at stemme til folketingsvalg, for han følger med i politik og har en mening, fortæller han:

»Hvis man ikke sætter sit kryds, er man faktisk ligeglad med politik. Men jeg er ikke ligeglad. Jeg følger med i TV 2 News om morgenen, i TV Avisen klokken 18.30 og i den klokken 19 på TV 2 Nyhederne.«

Martin Rosenlind arbejder som receptionist ved TV Glad. Foruden at tage imod telefonopkald, fortæller han, at han besvarer mails, viser nye ansatte rundt, fjerner brugt service og sørger for at fylde op med papir, når det mangler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Palmgren, fotograf ved TV Glad.

Ikke overraskende er det handicappolitik, der optager ham.

»Fordi jeg er selv handicappet, og fordi handicappede selvfølgelig skal have det godt i Danmark. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle ændre på, hvis jeg kunne bestemme, men det ville jeg nok finde ud af, hvis jeg sad i Folketinget. Jeg sidder der ikke, men jeg kan stemme på et parti, der går meget op i handicappede,« siger han og afslører, at hans stemme ville gå til Socialdemokratiet.

»Jeg har set og hørt Helle Thorning-Schmidt, da hun var statsminister. Der snakkede hun meget om handicappolitik,« lyder begrundelsen.

Skal børn have stemmeret?

Mens der tegner sig et flertal for at ændre loven om værgemål, mener andre, at det er »helt sort«, at give personer under værgemål stemmeret. Tidligere Venstre-politiker og justitsminister Søren Pind har gjort sig bemærket som skarp kritiker af forslaget. På Twitter har han tidligere formuleret sit synspunkt således:

»Hvis umyndiggjorte skal have stemmeret, skal børn så også? Demokratiets stemmer består af myndige borgere. Demokrati er en alvorlig sag med rettigheder og pligter,« skrev han 10. februar.

Martin Rosenlind mener, at Søren Pind er på »galt spor«, men foreslår også en eventuel graduering af, hvem der skal have stemmeret:

»Man kunne sætte Statsforvaltningen til at vurdere, om den enkelte borger under værge kan stemme, eller om man er så syg, at man ikke ved, hvad man gør.«

I det lovforslag, regeringen nu har sendt i høring, lægges der bredt op til at give borgere under værgemål stemmeret ved folketingsvalg og folkeafstemninger. Personer under økonomisk værgemål kan allerede stemme ved kommunalvalg, regionsrådsvalg og valg til Europa-Parlamentet efter en lovændring i 2016.

I dag er knap 2.000 danskere frataget stemmeret i forbindelse med folketingsvalg.