Mars-by skal bygges på dansk grund

En dansk arkitekt står bag byggeriet af en træningsby for 24 kommende Mars-boere.

Sådan forestiller den hollandske mission Mars One sig, at den kommende bebyggelse på Mars kan komme til at se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mars One / Bryan Versteeg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig at sige endegyldigt farvel til livet på Jorden for i stedet at rejse ud i rummet mod en ny tilværelse på Mars.

Det lyder som ren science fiction, ikke?

Men det er altså planen, at fantasien fra år 2025 skal blive til virkelighed for 24 særligt udvalgte personer.

Og inden da skal en dansk arkitekt designe den rumby, som bliver de kommende Mars-boeres nye træningshjem.

Kristian von Bengtson, der har en master i rumfartsvidenskab og er hovedansvarlig for Mars-byggeriet, skal på dansk jord skabe en træningsby, der skal ruste de kommende Mars-boere til livet i rumdragt langt væk hjemmefra.

Det er en del af den privatejede hollandske mission Mars One, der går ud på at sende jordboere til Mars, og nu går træningen i gang.

»Vi vil simpelthen skabe en permanent tilstedeværelse af folk på Mars. Og her i Danmark kommer vi til at bygge de allerførste fysiske ting, der skal være med i Mars One-projektet. Der bliver en relativt stor by bestående af nogle moduler, som bliver sendt op til Mars i forskellige trin, så byen til sidst kan samles,« fortæller Kristian von Bengtson.

I alt 200.000 mennesker verden over meldte sig oprindeligt som håbefulde aspiranter til den livslange Mars-mission. Det er nu skåret ned til 1.000, og over de næste år skal de 24 kommende Mars-boere findes.

Det er blandt andet den danske arkitekts træningsby, der kommer til at spille en afgørende rolle i udvælgelsen af de helt rigtige kandidater.

De første fire skal af sted i 2025, og efterfølgende skal der hvert andet år sendes fire nye af sted.

»Den nye by bliver brugt til at finde ud af, om det er de rigtige personer, der er blevet valgt, og om de kan samarbejde med hinanden. Det her handler ikke om at finde toptrænede astronauter på forhånd. Det er helt almindelige mennesker, der simpelthen skal slå sig ned på Mars,« forklarer Kristian von Bengtson.

Rent fysisk skal den danske Mars-by bestå af seks store moduler, der er fem meter i diameter, og to 25 meter lange oppustelige elementer, der minder om telte. Teltene skal blandt andet bruges til beboelse og opbevaring af mad.

Byggeriet kommer til at tage et halvt år, vurderer arkitekten.

»Så skal byen nok have en periode her i Danmark, hvor den skal evalueres. I sidste ende kommer den højst sandsynligt til at stå i Nordholland. Men vi kommer nok til at bygge en del af det her i Danmark, som så bliver sat op rundt omkring på jorden,« siger Kristian von Bengtson, der ikke vil afvise, at en af byerne kan ende med at stå fast i Danmark frem til 2025.