Markante forskelle på fravær i ældreplejen

Dårlig ledelse hører til blandt forklaringerne fra de kommuner, hvor sygefraværet blandt SOSU-medarbejderne er højest.

73-årige Ole Jørgensen er glad for, at Ishøj Kommune har fået bragt sygefraværet og dermed antallet af vikartimer i hjemmeplejen ned. Nu har han i snart et år haft dagligt besøg af Tanja Juhl, som ved lige, hvordan han vil have tingene gjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er betydelig forskel fra kommune til kommune, når det gælder antallet sygedage blandt personalet i ældreplejen. Det viser et notat fra Cepos, der har sammenlignet sygefraværet hos plejepersonalet i det offentlige for 2010.

Hvis sygefraværet bringes ned, kan det betyde en betragtelig millionbesparelse for det offentlige, lyder vurderingen.

Læsø Kommune har ifølge undersøgelsen haft det laveste antal sygedage i dagsværk per person i hele perioden. Plejepersonalet har såldes »blot« haft 7,6 sygedage i gennemsnit. Der er dog langt fra succeshistorien i Kattegat til landsgennemsnittet, der lyder på 16,1 sygedage i ældreplejen.

Ifølge undersøgelsen er det Dragør Kommune, der har mest sygefravær blandt sit personale. Med 22,8 sygedage i snit har kommunen haft mere end tre gange så meget fravær som Læsø.

Kommunaldirektør i Dragør Kommune, Michael Schrøder, erkender, at kommunen har et problem med sygefraværet.

- Det er alt for højt. Det er alle sådan set enige om, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Michael Schrøder forklarer, at fraværet blandt andet skydes, at kommunen siden 2010 har været i gang med en større ombygning af et plejehjem, hvilket »uden tvivl har lagt pres på organisationens medarbejdere«.

Men byggerodet er ikke den eneste synder, lyder det.

- Byggeprocesser, besparelser, omorganiseringer, alderssammensætning og trivsel har alle betydning. Men vi er i fuld gang med at rette op på problemet, siger kommunaldirektøren.

- Vi arbejder på et trivselsskabende projekt, der skal undersøge, hvorfor folk mistrives. Desuden overvejer vi at indlede et samarbejde med et privat firma, hvor vi arbejder med sundhedsfaglig rådgivning til de medarbejdere, der melder sig syge, så man får en vejledning i, hvad man kan gøre, forklarer han.

Chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra Cepos, der står bag undersøgelsen, peger på, at der kan spares 540 millioner kroner årligt, hvis sygefraværet i samtlige kommuner bliver bragt ned, så det matcher de fem kommuner med færrest sygemeldinger. Besparelsen svarer til 1.630 SOSU-medarbejdere.

Chefkonsulenten har interviewet de kommuner med mest fravær, og det har resulteret i flere begrundelser for det høje antal sygemeldinger. Hovedgrunden ligger dog hos lederne:

- Den typiske grund til højt sygefravær er først og fremmest dårligt lederskab, hvor lederen ikke rigtig er synlig på arbejdspladsen, ikke motiverer sine medarbejdere og ikke har fokus på sygefraværet. Samtidig forstår lederen ikke at skabe et godt arbejdsmiljø, siger Mia Amalie Holstein.

Undersøgelsen fra Cepos er del af en større undersøgelse, der ser på sygefraværet blandt private og kommunale leverandører af ældrepleje. Her fremgår det, at gennemsnittet for sygefraværet i den private sektor ligger på 7,8 dagsværk, mens tallet i det offentlige er oppe på 16,1.