Markant udvikling i danske fængsler: »I forhold til Danmarks størrelse er det et kæmpe tal og et omfang, man bør være urolig over«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Mange varetægtsfængslede sidder i Vestre Fængsel i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Du er netop vågnet til den sidste solskinsdag i denne omgang. Nyd den efter dagens morgenoverblik:

Den største plan nogensinde

Regeringen kaldte en ny dansk infrastrukturplan for den største i historien – og den mest omfangsrige nogensinde. Planen til 160 milliarder er dog kun historisk stor, fordi regeringen har valgt at gøre planen 14 år lang og dermed længere end tidligere planer. Berlingske har kigget på tallene, der bliver kaldt »talsminke«.

Rekordmange terrorsigtede

De danske fængsler huser lige nu et rekordhøjt antal indsatte, som er sigtet eller tiltalt i terrorsager. 27 personer fra otte sager er varetægtsfængslet. Terroreksperter advarer i Jyllands-Posten om, at fængselssystemet bliver sat under stort pres, når det skal håndtere så mange terrorrelaterede på én gang, og at det er en kæmpe opgave at skulle afradikalisere så mange.

»I forhold til Danmarks størrelse er det et kæmpe tal og et omfang, man bør være urolig over. Det sætter et ekstra pres på systemet,« siger Magnus Ranstorp, leder af terrorforskningen ved den svenske forsvarshøjskole, til Jyllands-Posten.

RIP fodbold

Den ægte fodbold blev i går erklæret død flere steder, da det blev offentliggjort, at 12 af de største europæiske fodboldklubber vil stifte en ny europæiske turnering kaldet Super League.

Beslutningen bliver set som grådig. Det nye er dog ikke, at international fodbold er grådig – det nye er, at klubberne ikke længere synes ulejliget af at skjule ublu og grådige intentioner. Michael Alsen fra Berlingske skriver et essay om miseren og roder efter fodboldminder bagest i tøjskabet.

Fodboldtilhængere i hele Europa er i oprør over planen om den nye piratliga. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix.

Omskæring

Folketinget skal tirsdag behandle et forbud mod omskæring. Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, skriver om statsminister Mette Frederiksens (S) holdningsskift i den sag, som muligvis handler mere om angst for en ny Muhammedkrise end om nye sundhedsmæssige indsigter.

Søndag afslørede DR Nyheder i hvert fald, at især USA og Israel ad mange kanaler forud for Mette Frederiksens markante holdningsskift lagde et massivt pres på den danske regering for at stoppe et forbud mod omskæring af drenge.

Dagens kyniske scam

Den danske minister for udviklingssamarbejde skal tirsdag svare Folketinget på, hvordan man vil forhindre, at flere millioner kroner af udviklingsbistanden ender i hænderne på korrupte og svindlere.

Anledningen er en sag, hvor den danske FN-mission i New York skulle udbetale en million kroner til den bæredygtige FN-organisation SeforAll. Svindlere lykkedes imidlertid med at snyde den danske FN-mission og få den til at udbetale alle pengene til en forkert konto, efter at svindlerne i forklædte e-mail udgav sig for at være den velgørende organisation. Det er endnu ikke lykkes at få pengene retur.

Det sker i dag

  • Det Europæiske Lægemiddelagentur holder pressemøde klokken 17 og kommer med sin vurdering af sikkerheden ved coronavaccinen fra Johnson & Johnson. Vaccinen er i flere lande sat på pause af frygt for bivirkninger. Vaccinen fra Johnson & Johnson er den vaccine, som Danmark har sikret sig retten til at købe flest af.
  • Inden pressemødet har Statens Serum Institut offentliggjort ugens kontakttal for coronavirus.