Markant medvind til vindmøllemodstand

Et stigende antal danskere vælger at gå aktivt ind i kampen for at forhindre, at de bliver naboer til kæmpevindmøller.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller har haft kraftig medvind i det seneste år.

Modstanden mod de store vindmøller er blevet så stor blandt danskerne, at antallet af grupper under foreningen er tredoblet til 153.

Men modstanden mod de miljøvenlige, men larmende energisøjler kunne være undgået, hvis kommunerne havde været bedre til at placere vindmøllerne, mener en række ngo’er ifølge Politiken.

- Kommunerne og vindmøllefirmaerne burde gøre mere for at opkøbe enkelte billige boliger i naturfattige landbrugsområder, så der skabes »naboløse områder« med plads til møller, siger Nora Skjernaa Hansen, der er natur- og planmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.

Hun bliver bakket op af Christian Ege, der er sekretariatschef i Det Økologisk Råd.

- Der er placeringsmuligheder for langt flere landmøller, hvor der både tages hensyn til naboer og natur, siger han.

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Venstres Martin Damm, erkender at nogle kommuner måske ikke gør nok for at få placeret vindmøllerne til mindst gene for borgerne, men understreger, at kommunerne i de fleste tilfælde gør det så godt, som de kan.

- De fleste kommuner vil gøre rigtig meget for at undgå naboprotester. Men det bliver jo ikke lettere at finde placeringer med den ret vilde udbygning af de store møller, vi står over for, siger han til Politiken.