Markant flere ældre har kørekort

Antallet af ældre med kørekort er vokset markant i løbet af de seneste 16 år, viser en opgørelse.

Der er i dag langt større sandsynlighed for at møde ældre med fire hjul under sig og et rat i hænderne, end der var for 16 år siden. Det viser en opgørelse lavet af kommunernes elektroniske ugebrev, Momentum, skriver Jyllands-Posten.

Mens det i 1998 kun var 37 procent af de ældre i alderen fra 75 til 84 år, der havde kørekort, så er tallet i dag 64 procent.

Kvinderne tegner sig for en stor del af stigningen: Hvor kun 21 procent af de ældre kvinder havde kørekort i 1998, så er andelen nu på 50 procent.

Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Anu Siren, der forsker i ældres behov for transport, forklarer over for Jyllands-Posten stigningen med, at mange ældre i dag har et bedre helbred, og at flere af dem har haft kørekort, fra de var unge.

Regeringen har fremlagt et lovforslag, der vil udskyde aldersgrænsen for kørekortfornyelse fra 70 år til 75 år. Men Anu Siren mener ikke, at der overhovedet skal være en aldersbetinget kontrol af køreevner.

»Forskningen viser, at langt de fleste er gode til at mærke efter, hvornår de skal stoppe. Det er sjældent, man skal tvinge dem til det. De ubehagelige og konfliktfyldte historier om ældre bilister, der ikke selv kan indse, hvornår de skal holde op, fylder jo, fordi alle kender nogen, der har haft svære kørselsstop. Men de fleste er gode til selv at regulere og undgå farlige trafiksituationer,« siger hun og tilføjer, at testen af de ældres køreevner giver unødvendige samfundsudgifter til læger, politi, borgerservice og andre, der indgår i processen.