Markant færre infektioner på hovedstadens hospitaler

En særlig task force har været med til at nedbringe antallet af bekostelige og dødbringende infektioner på hovedstadens hospitaler. Resultaterne er så opsigtsvækkende, at hovedstaden sandsynligvis bliver rollemodel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de seneste tre år har Region Hovedstadens hospitaler nedbragt antallet af lungebetændelser og andre infektioner hos indlagte. Resultaterne er så gode, at hovedstaden sandsynligvis bliver rollemodel for resten af landet, skriver Dagens Medicin.

Bettina Lundgren, centerdirektør for Rigshospitalet og formand for task forcen, der har arbejdet på at nedbringe antallet af infektioner, fortæller, at fire intensivafdelinger har halveret antallet af lungebetændelser hos patienter i respiratorer, og 30 procent færre patienter i regionen får diarré forårsaget af tarmbakterien clostridium difficile.

På Bornholms Hospital og Herlev Hospital har en målrettet indsats mod tarmbakterien reduceret antallet af infektioner med henholdsvis 84 procent og 77 procent, og samlet har de seneste par års indsats forebygget 230 tilfælde af disse alvorlige tarminfektioner, viser beregninger fra arbejdsgruppen.

»Jeg har aldrig rigtigt troet på en halvering, for der er bare en del infektioner, man ikke kan undgå. Men data viser, at det er muligt inden for flere områder, og det er jeg både stolt og forundret over. Vi har fået sat hygiejne og patientsikkerhed på dagsordenen og har fået fagfolk og hospitaler til at arbejde sammen i flok,« siger Bettina Lundgren til Dagens Medicin.

Region Hovedstaden har endnu ikke gjort den samlede effekt af indsatsen i task forcen op, men ifølge Bettina Lundgren er det - ud over et fald i antallet af infektioner - realistisk at tro på besparelser og formentlig et fald i dødelighed.