Markant færre dør af hjertesygdomme

Dødeligheden blandt hjertepatienter er faldet konstant siden 1995. Teknologisk udvikling og ensartet behandling er forklaringen, lyder det fra Danske Regioner.

En hjertesygdom er langt fra en dødsdom.

I løbet af de seneste 20 år er dødeligheden blandt danske hjertepatienter faldet med næsten 60 procent, viser en ny opgørelse fra Danske Regioner.

For de iskæmiske hjertesygdomme - altså de farlige forsnævringer omkring hjertet, der kan føre til dødelige blodpropper - er dødeligheden faldet med hele 72 procent, så Danmark nu er førende i Norden på det område. I 2013 var der færre end 100 dødsfald på grund af iskæmiske hjertesygdomme pr. 100.000 danskere.

»Den positive udvikling skyldes, at vi i sundhedsvæsenet har udnyttet de teknologiske muligheder, som er kommet frem gennem de senere år,« siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), i en pressemeddelelse.

Den teknologiske udvikling inkluderer blandt andet de livsvigtige ballonudvidelser, der skal fjerne blodpropper omkring hjertet.

»Samtidig har regionerne sikret ensartet behandling i de pakkeforløb, som er blevet indført på de store hjertesygdomme. Det har også betydet, at flere overlever en hjertesygdom,« siger Bent Hansen.