Markant færre danskere bliver blinde

På få år er antallet af danskere, der bliver blinde, faldet drastisk. Det skyldes revolutionerende behandling og avanceret udstyr, lyder forklaringen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens 1.460 danskere i 2003 opfyldte øjenlægernes kriterier for at være officielt blinde og meldte sig ind i foreningen Blindesamfundet, så registrerede foreningen sidste år kun 600 nyblinde. Det skriver Politiken.

Danmark har ingen officielle registre over antallet af blinde, og derfor er tallene fra Dansk Blindesamfund ifølge overlæge Inger Christine Munch fra Roskilde Sygehus den bedste måde at følge udviklingen på.

Hverken hun eller Dansk Blindesamfund tror, at faldet skyldes, at færre har haft lyst til at melde sig ind i foreningen. Ifølge Inger Christine Munch er det derimod behandlingsgennembrud i behandlingen af øjensygdomme, der er årsag til, at færre danskere mister synet.

»Vi er blevet bedre til at diagnosticere; de kirurgiske indgreb er markant forbedret; og vi har fået forskellige meget virkningsfulde præparater til flere af de sygdomme, der traditionelt set har gjort folk blinde,« siger hun til Politiken.

I Danmark bliver man primært blind af alderspletter på nethinden, grøn stær og nethindesygdom i forbindelse med diabetes.

Inger Christine Munch fremhæver en behandling mod alderspletter på nethinden, der tog fart fra 2007, da en ny medicinsk behandling blev introduceret, som den direkte årsag til, at færre mister synet.

Professor i øjenkirurgi og overlæge på Glostrup Hospital Morten La Cour kalder behandlingen mod alderspletter på nethinden for »en succeshistorie«.

406 af de personer, der blev blinde sidste år, mistede ifølge Dansk Blindesamfund synet af alderspletter på nethinden, mens 85 blev blinde af grøn stær.