Margrethe Vestager advarer mod ny konflikt: »Én krig ad gangen er, hvad vi kan håndtere«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er klædt godt på fra morgenstunden.

Margrethe Vestager advarer mod hårde modsvar på USAs hjælpepakke til amerikanske virksomheder. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

I dag runder vi blandt andet, hvordan en ny undersøgelse måske kan give sindsro i regeringsforhandlingerne, og hvordan boligejere i en række hovedstadskommuner vil rammes ekstra hårdt af de høje gaspriser. Og så kommer Margrethe Vestager med en advarsel mod en potentiel handelskonflikt.

Men vi lægger ud med nyheden om, at et stigende antal boligejere kaster sig ud i mere risikable lån.

Flere gambler med boligøkonomien – og der er ingen kære mor

Midt i en usikker tid, hvor renterne tordner i vejret, dropper et stigende antal boligejere livrem og seler til fordel for de mere risikable lån med variabel rente.

Andelen af den slags lån er steget markant det seneste år, viser tal fra Danmarks Nationalbank.

Det kan få betydning for robustheden på boligmarkedet, men også for den enkeltes økonomiske situation, lyder advarslen imidlertid.

Der er nemlig – i modsætning til et fastforrentet lån – ingen faldskærm, når man springer ud i et lån med variabel rente.

Derfor vækker det heller ikke begejstring hos Nationalbanken, der i en ny analyse har kigget på, om de mange boligejere med variabel rente er klædt godt nok på økonomisk til den storm af stigende udgifter, vi i øjeblikket oplever.

»Generelt er de godt rustet til at kunne klare det. Men der er også nogen, som kan blive udfordret,« siger Peter E. Storgaard, underdirektør i Nationalbanken.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen skal sluge nogle gevaldige kameler – men de kan lune sig ved overraskende nye tal

Advarslerne har været mange. Om voksende polarisering og uforsonlighed i vores politiske offentlighed.

Men mens der skal sluges store kameler af flere forskellige danske politikere, hvis forhandlingerne om en ny regering skal udmønte sig i en bred en af slagsen, kan de måske få lidt sindsro af en ny undersøgelse.

Julie Hassing-Nielsen, der er lektor i statskundskab ved Lunds Universitet, har gennemført en undersøgelse af, hvor velfungerende befolkningen opfatter den demokratiske proces, og i hvor høj grad borgerne ønsker at deltage i den.

Her skulle de adspurgte erklære sig enige eller uenige i en række udsagn. Det ene om, at et kompromis i virkeligheden bare er det samme som »at sælge ud af sine principper«. Det andet om, at politikerne ville gøre mere gavn, hvis de »ophørte med at snakke og i stedet handlede på vigtige problemstillinger«.

Resultatet viser, at signifikant færre danskere er enige i udsagnene i dag sammenlignet med folketingsvalget i 2011, hvor undersøgelsen sidste gang blev gennemført.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Hovedstadskommuner rammes hårdt: Høje gaspriser vil lægge pres på boligpriser

De høje priser på naturgas ventes at ramme en række kommuner hårdere end andre, og det vil sandsynligvis føre til, at de må sætte priserne ned, når de vil sælge deres bolig.

Det er konklusionen på en ny analyse foretaget af Finans Danmark. Det skriver Finans.

Alle kommuner i top ti over naturgasopvarmede huse ligger omkring København. Øverst ligger Tårnby med en gasfyrandel på 82 procent.

Nummer to er Dragør, nummer tre er Ballerup og derefter følger Lyngby, Allerød og Rudersdal.

Kombinationen af stigende renter og et stort hop i gaspriserne er gift for boligejerne. Analysen viser, at hele 45 procent af danskerne ikke vil købe en bolig med naturgas- eller oliefyr.

»Den russiske invasion går godt – den vil være overstået på to dage.« Her er den tyske general, som tager fejl om alt

På papiret er Erich Vad den fødte ekspert på krigen i Ukraine. Han er general, har skrevet bøger om militær strategi, og han har været Angela Merkels militære chefrådgiver.

Men siden den russiske invasion har Vad taget fejl om stort set alt. Da russerne rullede ind i Ukraine, mente han, at de fulgte en sund strategi, og at krigen ville være overstået i løbet af få dage.

Da de nærmede sig Kyiv, opfordrede han ukrainerne til at give op. Modstand var umuligt. Og for få uger siden fastslog generalen, at Rusland ville holde ud i Kherson.

Forklaringen skal findes i, at Erich Vad ser et andet Rusland end de fleste andre vestlige eksperter, ligesom flere andre tyske eksperter også gør.

Tilsammen udgør de et fundamentalt »tysk ruslandsproblem«, som den sikkerhedspolitiske forsker og tidligere NATO-rådgiver John Lough skriver i en ny bog.

Læs mere om fænomenet og Erich Vad hos Berlingske her.

Margrethe Vestager advarer mod ny handelskonflikt: »En krig ad gangen er, hvad vi kan håndtere«

Den gigantiske hjælpepakke »Inflation Reduction Act« fra USAs præsident, Joe Biden, har de seneste uger mødt hård kritik fra en række europæiske toppolitikere. De mener, at den er et udtryk for uretfærdig statsstøtte til amerikanske virksomheder.

Nu blander Margrethe Vestager, EU-Kommissionens næstformand, sig også i debatten. Hun kalder i et interview med Information statsstøtte for meget skadeligt for EU.

Alligevel er et europæisk modsvar ikke løsningen, advarer hun. Den nuværende geopolitiske situation tillader nemlig ikke, at man kaster sig ud i et internt opgør med et kapløb om statssubsidier.

Omvendt er det dog også vigtigt, at amerikanerne forstår, hvor hårdt krigen rammer Europa.

»Der er nogle paradokser på spil, og jeg mener også, at én krig ad gangen er, hvad vi kan håndtere. Det er virkelig vigtigt, for vi har folk, som dør i Ukraine, vi har folk uden lys og opvarmning, og det er ikke givet, hvornår de får det tilbage. Det bør være vores hovedfokus. Jeg synes, det er vigtigt, at vi er mere klare om de omkostninger, som krigen i Europa også har for EU,« siger Margrethe Vestager til Information.

Joe Bidens hjælpepakke indeholder støtte for 369 milliarder dollar til grønne energiprojekter i USA.

Projekterne er åbne for virksomheder i EU, men de får kun de ekstra statssubsidier, hvis en stor del af materialerne og produkterne kommer fra amerikansk jord.

Det sker i dag

  • Der tages hul på ottendedelsfinalerne ved VM i fodbold, hvor Holland møder USA klokken 16 og Argentina møder Australien klokken 20.
  • Det er i dag 30-års-dagen for den første sms nogensinde, der blev sendt af en programmør i teleselskabet Vodafone i 1992.