Margrethe II - en markant og anderledes Dronning

Hun blev efter eget udsagn Dronning ved naturens tilfældighed, studerede politiske videnskab og arkæologi på Europas fineste universiteter, og så lærte hun os betydningen af dumsmarte bemærkninger. Dronning Margrethes liv taler for sig selv.

Foto: CLAUS FISKER

16. april 1940
Dronning Margrethe kommer til verden. Hun er den første af de i alt tre døtre, som Dronning Ingrid og Frederik IX får sammen.

14.maj 1940
Den nye Prinsesse døbes i Holmens Kirke. Hendes fulde navn lyder: Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. Navnet Þorhildur skal ses i forlængelse af, at Margrethe indtil 1944 også var Prinsesse af Island.

27.marts 1953
Da det efterhånden stod klart, at Frederik IX ikke ville få et drengebarn, måtte danskerne til stemmeurnerne, hvis tronen skulle gå til Frederik IX’s efterkommere. Da danskerne stemte 'ja' til både Grundlov og Tronfølgelov, blev Prinsesse Margrethe ny tronarving. Danmark skulle have sin første kvindelig regent siden 1412.

1959
Dronning Margrethe bliver student fra N. Zahles Skole, og gennemfører samme år uddannelsen som gruppefører i Kvindeligt Flyverkorps.

1960-65
Med hovedfokus på politisk videnskab og arkæologi studerer den danske prinsesse ved universiteterne København, Cambridge, Århus, Sorbonne og London.

10.juni 1967
I 1967 gifter Prinsesse Margrethe sig med den franske diplomat grev Henri de Laborde de Monpezat, prins Henrik. Sammen får de sønner Frederik (f. 1968) og Joachim (f. 1969).

1970

Prinsesse Margrethe begynder aktivt at beskæftige sig med en række kunstneriske udtryksformer; maleri, kirketekstiler, akvareller, grafik, bogillustrationer, découpager, scenografi og broderi. En interesse som kommer til at præge hendes tid som regent.

14.januar 1972
Ved Frederik IX.’s død bestiger Prinsesse Margrethe tronen, og bliver altså Dronning Margrethe II af Danmark. Det er Jens Otto Krag, der 15. januar udråber Margrethe til Dronning af Danmark på Christiansborgs Slotsplads. Hendes Majestæt vælger ved den lejlighed valgsproget: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke.

1974

Sammen med ægtemanden, Prins Henrik, erhverver Dronningen vinslottet Château de Caïx i Cahors. En destination, som siden er blevet en afholdt retræte for den danske kongefamilie.

13.november 1980
Dronning Margrethe II gør Rumæniens daværende præsident og diktator, Nicolae Ceaucescu til Ridder af Elefantordenen. Dronning Margrethe vælger dog at tilbagekalde ordenen i 1989, en dag før Ceaucescus henrettelse. Tidligere har fratagelse af ordenen været forbundet med landsforræderi, men Dronning Margrethe har besluttet at fratage folk ordenen, hvis de handler usømmeligt. Ninn-Hansens rolle i Tamil-sagen (1993) resulterede også i fratagelse ordenen.

1984
Dronning Margrethe gør sig bemærket ved at belære danskerne om integration i dette års nytårstalen. Danskerne kan ikke være den `danske humor og små, dumsmarte bemærkninger’ i forhold til indvandrerne bekendt, belærer Dronningen. Nytårstalen var ellers tidligere blot en høflig hilsen til det danske folk, men Dronning Margrethe har givet nytårstalen et langt mere personligt præg.

1992
Fremmedhad er generelt et ofte behandlet emne i Dronning Margrethes nytårstaler. Vigtigheden i at være åben overfor andre kulturer, understreger Dronning Margrethe igen i 1992: ’Det skal ikke være sådan at alt dansk er godt ubetinget, blot fordi det er dansk, og alt fremmed er mistænkeligt, blot fordi det er fremmed’.

1997
Festlighederne i forbindelse med Dronnings 25-års regeringsjubilæum viser tydeligt, hvor afholdt den danske dronning er i langt størstedelen af Danmarks befolkning. Omkring 20.000 mennesker mødte frem på Amalienborg Slotsplads for at lykønske Dronningen, som yderligere blev hyldet af Poul Nyrup Rasmussen. Den daværende statsminister sagde ved gallamiddagen, at Dronning Margrethe ingelunde var en tilfældets Dronning. Dronning Margrethe var, ifølge Nyrup, resultatet af ’ en af de klogeste beslutninger, det danske folk har truffet', med reference til udfaldet tronfølgeloven af 1953.

7.november 2000
Dronning Margrethes mor, Dronning Ingrid, dør.

Februar 2002
Prinsegemalen bliver af BT citeret for at være utilfreds med sin rolle som nummer to i forhold til Margrethe. Dette udløser indledningsvis en sand mediestorm, som dog stilner af efter kongefamilien vender tilbage fra deres franske residens i Caïx.

2005-2006
Dronningen er over flere omgange under kniven, da hendes gigt forårsager forskellige problemer. Hendes Majestæt forsøger dog af bedste evne at passe sit hverv, og aflyser kun et minimum af aftaler på trods af store smerter.

2006
Dronningens rygning bliver efterhånden et så tilbagevende emne, at hoffets informationschef i et interview fortæller, at Hendes Majestæt fremover kun ryger i privaten.

7.juni 2009
Tronfølgeloven ændres således at kønnene nu er fuldstændig ligestillede. Hvis Dronning Margrethe II’s første oldebarn er en pige, bliver hun dronning uanset om hun får en lillebror eller ej.