Margrete Auken anbefalede Hønge at takke nej til Bruxelles: »Jeg synes, at han skulle vælge Folketinget«

Da stemmerne ved europaparlamentsvalget var talt op, stod det klart, at både Margrete Auken og Karsten Hønge kunne drage til Europa-Parlamentet for SF. Men Auken rådede Hønge til at blive hjemme.

Spidskandidatmøde med blandt andre Margrete Auken (SF) på Christiansborg under europaparlamentsvalget 26. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter at SF havde sikret sig hele to mandater til Europa-Parlamentet, gav Margrete Auken (SF) et råd til sin kollega Karsten Hønge: Bliv hjemme.

»Det var mig selv, der rådede ham til at gøre det. Jeg synes, at han skulle vælge Folketinget,« fortæller Margrete Auken nu til Jyllands-Posten med henvisning til kollegaen Karsten Hønge (SF).

Hønge har været på alles læber, efter at han i søndags blev valgt ind i Europa-Parlamentet med 19.687 personlige stemmer, hvorefter han kort efter frasagde sig sit mandat. For cirka et år siden lovede Karsten Hønge ellers at drage mod Bruxelles, hvis han blev valgt ind i parlamentet.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Politiske uenigheder

Margrete Auken, der selv fik 199.522 personlige stemmer, afviser, at hendes råd til Hønge har noget at gøre med deres politiske uenigheder. Dem er der ellers en del af, som Jyllands-Posten beskriver:

Hønge er imod, at EU-borgere skal kunne modtage dagpenge efter én måned på det danske arbejdsmarked. Auken er for.

Hønge går ind for, at børnepenge udbetalt til andre EU-borgere skal tilpasses indkomstniveauet i hjemlandet. Auken er imod.

Hønge ønsker at gøre det sværere for studerende fra andre EU-lande at få adgang til SU. Auken er imod.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Det kunne have været sjovt

Men Margrete Aukens råd handler udelukkende om, at SF har udsigt til et godt folketingsvalg, og at der vil være brug for Karsten Hønges erfaring på Christiansborg, bedyrer hun.

»Det har ikke spor at gøre med, at jeg ikke ønsker ham med derned. Det kan jeg forsikre dig for. Hvis situationen havde været en anden, kunne det have været sjovt,« siger hun.

I stedet for Karsten Hønge får Auken nu selskab af Kira Marie Peter-Hansen (SF), der fik 15.765 personlige stemmer.

Karsten Hønge har på Facebook undskyldt, at han ikke inden valget sagde klart, at han prioriterer folketingsvalget over europaparlamentsvalget.

»En fortjent røvfuld skal man lære af. Selvfølgelig burde jeg være helt tydelig, da de to valg faldt lige oven i hinanden. Jeg skulle have fortalt alle, og ikke kun på Fyn, at Folketinget havde min 1. prioritet,« har han blandt andet skrevet.

Husk, at du alle hverdage under valgkampen kan lytte til Berlingskes helt nye politiske podcast, »90 mandater«, som giver dig faktatjek og en nuanceret dækning af de vigtigste historier i valgkampen.