Marcus Knuth: »Man skal have respekt for sin hovedstad«

Venstres Marcus Knuth vil rydde op i København. Han er én af 22 folketingspolitikere, der stiller op ved det kommende kommunalvalg. Dansk Folkeparti er klart topscorer, når det kommer til dobbeltmandater.

Portræt af Marcus Knuth, som stiller op til kommunalvalget i København for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Marcus Knuth er så international, som de kommer.

Han har læst økonomi i Virginia, MBA på Navarra-universitetet i spanske Pamplona og en master på Harvard. Han har arbejdet i London og New York og forladt storbankerne til fordel for krig i den afghanske Helmand-provins.

Nu bor han skiftevis i Maribo på Lolland og i København.

Eller som han siger med henvisning til de igangværende bandekonflikter begge steder:

»Jeg ved ikke, om de opretter bander, hvor jeg har lejligheder. Det kunne se sådan ud.«

Marcus Knuth er i dag en markant udlændinge- og integrationsordfører for Venstre på Christiansborg. Fra Borgen har han især brugt tiden på at tale om bander, burka og romaers tiggeri.

Nu stiller han op til Borgerrepræsentationen i København. Og han holder meget af den internationale side af København - i hvert fald noget af den.

»Jeg har boet både i New York og London, hvor det er superfedt med det her internationale miljø. Det er også dejligt med flere udvekslingsstuderende, og folk, der kommer til København for at arbejde. Men skillelinjen går ved dem, der ikke behandler byen og samfundet med respekt. Hvis man bidrager positivt, er det, der kommer udefra, en skøn ting.«

Men hvornår behandler man ikke sin by med respekt?

»Når du begår kriminalitet, behandler du ikke byen med respekt. Tag roma-diskussionen i sommer. Romaer brugte kirkeområder til toilet. Det er en del af internationaliseringen, som ikke er så god. Mange af bandemedlemmerne er udlændinge. Men igen - kommer man for at bidrage til byen, er man hjertelig velkommen. Det gør kun samfundet rigere.«

Færre dobbeltmandater i år

Marcus Knuth er én af 22 folketingspolitikere, der stiller op ved kommunalvalget den 21. november i år.

Han gør det især, fordi han gerne vil opleve, hvordan den politik, man laver på Christiansborg, lever videre i København.

»Og så vil jeg forsøge at bringe by og land lidt tættere sammen. Jeg ser København som hele Danmarks hovedstad. Hvis det går godt i København, smitter det af på resten af sjælland og Danmark,« siger han.

Det er især medlemmer af Dansk Folkeparti, der ved det kommende valg forsøger at komme i landets byråd ved siden af deres arbejde som folketingspolitikere.

17 af 37 DFere er nu gået i gang med kommunalvalgkamp. Venstre står for tre mandater og Liberal Alliance for to. Hos de konservative stiller tre stedfortrædere op.

Ved det seneste kommunalvalg i 2013 stillede 28 folketingsmedlemmer op, ifølge en opgørelse fra DR.

En lollik rydder op i København

København er ikke fremmed for Marcus Knuth.

Han er født på Rigshospitalet som yngste søn af lensgreve Adam Wilhelm Knuth til Knuthenborg og forfatteren Helle Stangerup.

Han har levet sin barndom skiftevis på Lolland og i København. Han har både gået på Krebs Skole og Københavns Internationale Skole i Hellerup.

Som vi går rundt i København, fremstår han på en eller anden måde lidt atypisk i den så politisk røde by. Velklædt med grøn Barbour-jakke, som skulle han på jagt.

Marcus Knuth vil forsøge at forbinde by og land - han er valgt til Folketinget i Guldborgsundkredsen.

Men han stiller også op, fordi København trænger til en god gammeldags oprydning, fortæller han.

»Jeg vil gerne bidrage med nogle af de erfaringer, jeg har gjort mig som integrations- og udlændingeordfører. I Folketinget ser vi på bandeproblemerne på en bestemt måde, mens man lokalt også har et stort ansvar for den mere sociale indsats. Hvis man ser på Nørrebro, er der skudepisoder en gang om ugen. Det er ikke det Danmark, jeg er vokset op i. Nu har vi også skudepisoder i Maribo og i Nykøbing. Bandekonflikten er et spindelvæv, der strækker sig over Danmark med Nørrebro som en slags epicenter,« siger Marcus Knuth.

Men hvad vil du gøre, hvis du kommer ind?

»København er ikke lykkedes med at med at få de udsatte familier inkluderet. Mange af dem, der ender i banderne, har anden etnisk herkomst og kommer fra ressourcefattige familier. Her er det kommunens ansvar at sikre, at de kommer på rette vej. Man skal være bedre til at nå de unge. De kommer fra hjem, der kun taler arabisk og taler dårligt dansk selv i 0. klasse. Løbebanen bliver lagt forfærdeligt tidligt. Også der skal sættes ind,« siger han.

Oprydning på sin plads

Marcus Knuth fremhæver kunsten og kulturen, når han skal pege på en af Københavns stærkeste varemærker.

Men han ser også en tendens til, at byen er truet - af larm, dårlig opførsel og bandekriminalitet.

»Kultur og kunst i København er unik. Man har Operahuset og Det Kongelige Teater - det har man bare ikke i andre byer. Det er også det, der gør København til hele Danmarks hovedstad. Folk fra provinsen kommer hertil for at nyde kunst og kultur,« siger Knuth og fortsætter:

»Men det er også den fred og idyl, der i stigende grad er truet af bander og larm. Hvis du går en tur gennem Kongens Have, når der har været ungdomsfest derinde, så ligger der møg og skrald over det hele. Der mangler en respekt for den by, man lever i. Folk smider skrald og samler det ikke op. Der er utroligt meget larm i visse ender af byen. Biler kører uden lydpotte bare for at skaffe sig opmærksomhed. Det er unødvendigt. Man skal have respekt for sin hovedstad. Det er en skam for københavnerne, men også for alle andre danskere, der besøger deres hovedstad. Og for turisterne. Kommer turisterne ikke hertil, kommer de ikke ud til resten af Region sjælland.«

Marcus Knuth står langt nede på Venstres liste. Men han tror på, at han kommer ind.

»Det synes jeg jo ikke,« svarer han - adspurgt om det ikke er svært at være klassisk borgerlig i hovedstaden.

»Søren Pind og Geertsen lykkedes jo med at trække to borgmesterposter. Jeg har ikke noget klart svar, men det kan undre mig, at der ikke er flere, der stemmer borgerligt i byen. Der er mange tilflyttere også venstres hjerteland.«

Om et svar kan være en ny og mere skarp værdibåret venstrepolitik, er han ganske sikker på. Både Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, og Marcus Knuth fremstår ikke som politikere, der har svært ved at få ordene ud over læberne.

»Det tror jeg i hvert fald, når man ser på de voksende problemer med bander. For et år siden rystede vi på hovedet over skyderierne i Malmø. Der er behov for en ny og en hårdere retning i København. Jeg mener, at Cecilia ser tingene på samme måde,« siger han og fortsætter - om det, han selv kalder sin største poliske sejr til dato:

»Med det arbejde, jeg lægger i forhold til bandekriminalitet og den indsats, jeg gjorde mod romaer og utryghedsskabende tiggeri, så håber jeg at få et rimeligt valg. Kampen mod romaernes tiggeri var i høj grad noget, som København kunne drage nytte af. Jeg synes, jeg ser et andet bybillede nu efter de love, som jeg var med til at lave. Når jeg går gennem Københavns gader, ser jeg er markant bedring.«