Marcus Knuth kan ikke komme videre, før Mette Frederiksen giver klart svar om grundlag for nedlukning: »Direkte uærligt«

Konservatives Marcus Knuth mener, at tvivlen om, hvor anbefalingen til regeringens nedlukning kom fra, kan så splid i forhandlingerne senere i dag.

Det er direkte uærligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) lægger ansvaret over på sundhedsmyndighederne i anbefalingen en nedlukning af skoler og daginstitutioner, mener Konservatives Marcus Knuth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det står ikke klart hvilke sundhedsmyndigheder, der anbefalede den store nedlukning af landet 11. marts. Hvad, der imidlertid står mere og mere klart, er, at anbefalingen langtfra blev givet af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Berlingske kunne torsdag berette om, hvordan Søren Brostrøm først blev informeret om beslutningen for nedlukningen få timer før, at den blev annonceret i marts. Brostrøm forsøgte flere gange at protestere over for Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, men blev afvist.

Billedet, der begynder at tegne sig for beslutningen, emmer af uærlighed, mener Konservatives Marcus Knuth, og det kan få kedelige konsekvenser for forhandlingerne om genåbningens fase fire senere i dag.

»I dag står vi over for forhandlingerne om åbningens fase fire i Danmark, og jeg synes, at det her efterlader regeringen med et troværdighedsproblem. Når Mette Frederiksen 11. marts siger så klokkeklart, at nedlukningen var på anbefaling af sundhedsmyndighederne, og det viser sig, Sundhedsstyrelsen blot bliver orienteret og ikke engang rådført og protesterede mod dele af beslutningen, så trækker det i modstridende retninger,« siger han.

Er det ikke meget naturligt, at nogle beslutninger bliver truffet politisk?
»Selvfølgelig, men så burde Mette Frederiksen have været mere klar dengang, hun sagde så fuldstændig sort på hvidt, at anbefalingen kom fra sundhedsmyndighederne. Hun burde have sagt, at regeringen havde truffet en politisk beslutning.«

24. juli beskrev B.T., hvordan Søren Brostrøm og faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak direkte frarådede regeringen at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer.

»Vi kan ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation,« skrev Kåre Mølbak i en e-mail, som B.T. er i besiddelse af.

Søren Brostrøm advarede regeringen mod at indføre yderligere tiltag end dem, som allerede forelå fra Den Nationale Operative Stab:

»Det er på den baggrund vores sundhedsfaglige indstilling, at man afventer udmelding af yderligere tiltag ud over det i vedhæftede skitserede, indtil vi fra sundhedsmyndighedernes side vurderer, at det er hensigtsmæssigt,« skrev han.

Marcus Knuth, hvordan præcist bliver den tillid brudt i de forhandlinger, der foregår lige nu?
»Når de siger noget, som bagefter viser sig at være meget tvetydigt, er det svært for os at vide, om vi kan stole på det. Det problem sidder man tilbage med, og når det handler om sundhed, bør der være 100 procent klarhed,« siger han:

»Den eneste måde, vi kan komme videre på, er, at Mette Frederiksen og Magnus Heunicke lægger fuldstændigt klart frem, hvilke sundhedsmyndigheder, der anbefalede hvad dengang. Og det nægter de at svare på.«

Mette Frederiksen sagde ved et af de første pressemøder, at de ville komme til at begå fejl i håndteringen af en epidemi, som vi dengang ikke kendte meget til. Kan du ikke bare se det her som en fejl, og så komme videre?
»Jeg synes, at der er en meget stor forskel på at tale usandt bevidst og at lave en fejl. Hvis hun havde sagt, at hun traf en politisk beslutning ud fra et forsigtighedsprincip, og det ikke var den rigtige beslutning, så havde hun begået en fejl, men hun havde prøvet sit bedste. At lægge ansvaret over på sundhedsmyndighederne, når det ikke var deres anbefaling, så er det direkte uærligt.«