Marcus Knuth: Gentofte skal finde boligerne selv

Løsningen på Gentoftes vanskeligheder med at finde flygtningeboliger er ikke at sende flygtningene videre ud i landet. Det vil skævvride Danmark og skade integrationen, mener Venstre.

»Det modarbejder regeringens mål om, at landkommunerne skal have mere økonomisk vækst, hvis vi lader rige kommuner som Gentofte modtage færre flygtninge og sender flere til kommuner, som i forvejen har mange på overførselsindkomst,« siger Marcus Knuth, integrationsordfører for Venstre..  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods de højlydte beklagelser fra Gentofte Kommune over at skulle skaffe boliger til næsten 300 flygtninge i år, er der ingen hjælp at hente på Christiansborg. Regeringspartiet Venstre har »forståelse« for den velhavende kommune nord for København, men Gentofte må skaffe boligerne, fordi alle skal være med til at løfte opgaven, siger integrationsodfører Marcus Knuth (V).

»Det er jo ikke nogen nem opgave for nogen kommune. Og en af årsagerne til, at vi har den fordelingsnøgle, vi har, er jo, at vi ønsker at skabe et Danmark i balance. Og det modarbejder vores mål om, at landkommunerne skal have mere økonomisk vækst, hvis vi lader rige kommuner som Gentofte modtage færre flygtninge og sender flere til kommuner, som i forvejen har mange på overførselsindkomst,« siger han.

Gentoftes borgmester Hans Toft (K) peger på, at det er svært at skaffe boliger til flygtninge med den høje kvadratmeterpris, der er i kommunen. Samtidig undrer han sig over, at Gentofte nu må inddrage ungdomsboliger til formålet, mens der er hundreder af tomme huse, som skal rives ned på Lolland-Falster. Til det siger Venstres ordfører:

»Blot fordi der er nogle tomme huse på Østlolland, der skal rives ned, kan man jo ikke bare sende folk derhen. En del af dem ligger ude i midten af ingenting, og det er hverken optimalt for flygtningene at bo der, eller for de landkommuner, der i forvejen har problemer med arbejdsløshed at skulle bebyrdes med endnu flere flygtninge, som i den første tid, de er her, vil være på overførselsindkomst.«

Marcus Knuth peger i øvrigt på, at det er en fordel for integrationen, at flygtningene bor i områder, hvor der er et større og mere varieret udbud af job.

Den socialdemokratiske integrationsordfører Dan Jørgensen vil heller ikke blande sig i, hvordan Gentofte løser opgaven. Men det er en fejl at tro, at der er boliger nok, og at de blot skal fordeles lidt anderledes, siger han og henviser til en opgørelse fra Kommunernes Landsforening, som forudser, at der kommer til at mangle 5000 boliger i hele landet i kølvandet på flygtningestrømmen.

Socialdemokraterne har derfor sammen med Dansk Folkeparti foreslået, at der etableres flygtningelandsbyer, hvor flygtningene kan bo, indtil kommunerne får skaffet flere boliger. Et flertal uden om regeringen har pålagt den at finde grundlaget for de nye byer.

»Det vil jo kunne aflaste også Gentofte, som blot er en ud af mange kommuner, der har problemer,« siger Dan Jørgensen.