Marcus har fundet sin biologiske far

En fejl på en fertilitetsklinik betød, at Marcus Vestergaard Pedersen blev født uden at være i biologisk familie med hverken sin mor eller far. Nu har han mod alle odds fået kontakt til sin biologiske far.

Ved hjælp af et internationalt DNA-register har Marcus Vestergaard Pedersen (th.) opsporet sin biologiske far, John (tv.), som viser sig at være amerikaner og bo i København. Moderen er til gengæld stadig ukendt. Foto: Victor Grønbech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Marcus Vestergaard Pedersen kom til verden i 1995 med sit kulsorte hår, brune øjne og mørke hud, lignede han på ingen måde sine ærkedanske, lyshårede forældre.

Siden har det vist sig, at han er resultatet af den vel nok værst tænkelige fejl, der kan opstå på en fertilitetsklinik: Æg og sædceller blev forbyttet.

Dermed blev Marcus Vestergaard Pedersen født ind i en familie, hvor han hverken havde genetisk forbindelse til sin mor Marianne Sørensen, som havde født ham, eller sin far, Henrik Pedersen.

Hen over sommeren har Berlingske beskrevet, hvordan Marcus kæmpede en nærmest umulig kamp mod fertilitetsklinikken for at finde frem til sit biologiske ophav.

Men nu er det så lykkedes Marcus Vestergaard Pedersen at finde halvdelen af svaret. Han har ved hjælp af et internationalt DNA-register opsporet og fundet frem til sin biologiske far. Det viser første afsnit af TV 2s nye programserie, »Hemmeligheder og løgne,« som blev sendt i aftes.

DNA-register giver svar

Den usandsynlige fortælling om Marcus Vestergaard Pedersen tager sin begyndelse, da parret Marianne Sørensen og Henrik Pedersen for efterhånden 20 år siden aflægger den aarhusianske fertilitetsklink Ciconia besøg for at få hjælp til at få et barn.

På omtrent samme tid besøger også en iransk kvinde klinikken. Begge kvinders æg bliver befrugtet med anonyme sæddonorer, og herefter opstår fejlen: I stedet for at få sit eget æg får Marianne Sørensen den iranske kvindes sat op i sig.

Marianne Sørensen bliver altså gravid med de forkerte æg og opdager det først, da Marcus er født.

Fordi sæddonoren valgte at være anonym, har Marcus Vestergaard Pedersens søgen efter sit ophav først og fremmest kredset om identiteten på den iranske kvinde – altså hans biologiske mor.

Fertilitetsklinikken Ciconia har holdt sig strengt til tavshedspligten og har ikke villet opgive navnet, selv om klinikken er bekendt med dette.

I TV 2-dokumentaren ser man undervejs Marcus Vestergaard Pedersen gøre et forsøg på at finde den biologiske far.

Han betaler for en profil hos DNA-registret 23andme.com, indsender en spytprøve og indgår nu i en database sammen med flere end én million andre DNA-profiler.

Hjemmesiden viser, at Marcus Ves­ter­gaard Pedersens etniske baggrund ikke overraskende er 39 procent mellemøstlig – fra hans biologiske mor. Men også at han er af 24 procent britisk/irsk afstamning, hvilket må stamme fra den anonyme donor.

Kort efter får Marcus Vestergaard Pedersen en besked fra en anden bruger, som databasen har analyseret sig frem til må være hans onkel – altså broren til Marcus Vestergaard Pedersens biologiske far.

Herefter går det stærkt. Den biologiske far viser sig at hedde John. Han er flyttet til Danmark fra USA for flere end 20 år siden og har været anonym sæddonor. Han vil meget gerne lære sin søn at kende.

Marcus kræver flere svar

Det er i dag halvanden måned siden, at Marcus Vestergaard Pedersen for første gang trykkede hænder med sin biologiske far.

Siden er de mødtes tre-fire gange, og Marcus Vestergaard Pedersen er blevet præsenteret for Johns egen familie.

»Han er alt, hvad jeg kunne have forventet og mere til. Jeg er umådelig glad for at få chancen for at møde mit biologiske ophav,« siger Marcus Vestergaard Pedersen til Berlingske.

Men jagten på at finde frem til den biologiske baggrund stopper ikke her.

Marcus Vestergaard Pedersen forsøger at vriste flere oplysninger ud af Ciconia-klinikken, som kender identiteten på hans biologiske mor.

»Jeg har stadig den her lyst til at hævne mig på klinikken. Mere end nogensinde synes jeg, det er absurd, at de ligger inde med de oplysninger, jeg så gerne vil have,« siger Marcus Vestergaard Pedersen.

Bør gøre en undtagelse

På Christiansborg har både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne åbnet for, at Marcus Vestergaard Pedersen skal have dispensation til at omgå den tavshedspligt, som klinikken holder sig til. Formanden for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, Liselott Blixt (DF), har kaldt Marcus Vestergaard Pedersens situation »forfærdelig«:

»Den biologiske mor skulle jo have sin biologiske søn, men de er blevet skilt ad fra begyndelsen. Derfor mener jeg, at man skal lave en undtagelse, for selvfølgelig har han krav på at vide, hvem det er,« sagde Liselott Blixt til Berlingske.

Familien ved, at den iranske kvinde ankom til klinikken sammen med en søster, som dengang boede i Norge.

I sommer rejste Marcus Vestergaard Pedersen til Oslo for blandt andet at deltage i et TV-show, hvor han efterlyste oplysninger om sin biologiske mor eller søsteren. Det har endnu ikke kastet nogen afgørende spor af sig, fortæller Marcus Vestergaard Pedersen til Berlingske.