Mansour varetægtsfængslet for at opildne til terror

»Boghandleren fra Brønshøj« er varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Retten mente, at der er begrundet mistanke om, at han har opfordret til terror.

ARKIVFOTO. Said Mansour er blevet varetægtsfængslet for tilskyndelse til terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til trods for at den 54-årige marokkansk-danske Said Mansour, også kendt som Boghandleren fra Brønshøj, nægter sig skyldig i anklagerne om at have opfordret til terror og har hyldet danske jihadister, valgte dommeren ved Retten på Frederiksberg at varetægtsfængsle ham i foreløbig fire uger. Det stod klart efter et flere timer langt grundlovsforhør onsdag.

Mansour, som i dag hedder Sam til fornavn, blev anholdt af Københavns Politi tirsdag og sigtet for »under særdeles skærpende omstændigheder« at have tilskyndet grupper eller personer til at begå terrorhandlinger og til hellige krig.

Det er ikke første gang, den 54-årige boghandler er indblandet ind i en terrorsag. Tilbage i 2007 blev han idømt tre et halvt års fængsel for ligeledes at opfordre til terror gennem sit forlag, Al Nur Islamic Information. Her har han udgivet materiale af terrordømte og al-Qaeda-ledere siden 1992. Og igen i marts sidste år blev han anholdt, da dansk politi ransagede hans hjem i Brønshøj, mens også flere adresser i London med tilknytning til den danske statsborger blev gennemsøgt af britisk politi.

Iklædt en grøn dunjakke over en lang, grå klædedragt, med stribede strømper, kondisko og en hvid hovedbeklædning trådte den tidligere terrordømte og atter mistænkte terrorprædikant ind i retslokalet ved Retten på Frederiksberg onsdag formiddag.

Ifølge Berlingskes udsendte reporter smilede og vinkede han til bekendte i det fyldte lokale, før han kortvarigt fik lov at tale med sin forsvarer udenfor. Efter sigtelsen blev dørene lukket for offentligheden, fordi informationerne kan være »til hinder for sagens opklaring«, oplyste dommeren.

Ud fra sigtelsen mener politiet at kunne bevise, at Mansour via sit forlag og Facebook har opfordret til hellig krig, samt hyldet Osama Bin Laden og angrebet på World Trade Center i USA 11. september 2001.

Derudover skal han have opfordret til at hylde og forherlige fremtrædende danske jihadister samt offentliggjort links til videoklip, hvor terrorister henretter syriske eller irakiske soldater, ligesom han ifølge sigtelsen har fremsat trusler om angreb mod franske og amerikanske interesser.

Endelig lyder anklagerne på, at Mansour har truet med angreb mod det egyptiske parlament, med drab på jøder, og sendt trusler mod navngivne danske statsborgere.

»Boghandleren fra Brønshøj« kom til Danmark som 23-årig, og i 1988 fik dansk statsborgerskab. I 1990erne begyndte Politiets Efterretningstjeneste at overvåge ham på grund af mistanke om, at han opfordrede til terror gennem sit forlag. I sagen i 2007 blev Mansour som den første i Danmark tiltalt og dømt for at tilskynde til terror.