Manglende pædagog-hænder skuffer forældre

Det er skuffende, at en halv milliard øremærkede kroner er forvandlet til blot 400 nye pædagogstillinger, mener formanden for forældreorganisationen FOLA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge forældreorganisationen FOLA er der brug for flere pædagoghænder til at klare skovture, perleplader og historieoplæsning i børnehaver og vuggestuer. Derfor er det skuffende, at kommunerne ikke har brugt regeringens øremærkede halve milliard til dagsinstitutionerne på at ansætte nok pædagoger. Det mener formanden for FOLA, Dorthe Boe Danbjørg.
Politiken skriver onsdag, at pengene skulle række til 1.500 nye pædagogstillinger, men et notat fra det uafhængige forskningsinstitut Bureau 2000, der er udarbejdet for FOA, viser, at der i 2013 var kommet 400 ekstra stillinger. Pengene er altså blevet brugt på andet end flere pædagoger til at tage sig af børnene.

»Der er en masse andre områder, som også har betydning for kvaliteten i vores daginstitutioner. Men vi er nødt til at se på, at pengene var tiltænkt, at normeringerne skulle blive bedre,« siger Dorthe Boe Danbjørg.

»Derfor nytter det ikke noget, man har brugt dem andetsteds, for det handler om, at der er for mange børn i vores daginstitutioner i forhold til det antal voksne, der er. Det viser gentagne undersøgelser jo også, og jeg hører eksempelvis om pædagoger, der oplever at være mere end to timer alene med 19 børn - det er jo ikke befordrende for det, der skal foregå i daginstitutionerne, nemlig udvikling og læring,« pointerer hun.

Opgørelsen over det samlede antal nye pædagogstillinger kommer dog ikke bag på Dorthe Boe Danbjørg.

»De nye pædagogstillinger har jo været debatteret lige siden, de her penge blev afsat, hvor flere opgørelser og undersøgelser har vist, at kommunerne ikke har brugt pengene på pædagoger. Og det er meget skuffende, at de ikke er brugt der, hvor de var tiltænkt,« siger hun.

Pengene blev afsat i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i 2012, hvor Enhedslisten og regeringen blev enige om at styrke normeringen med flere hænder til børnene.

»Regeringen havde jo et klart mål med at afsætte de her penge, og det var jo at normeringen skulle blive bedre i vores dagsinstitutioner. Intentionen var jo, at der skulle komme flere voksne til at tage vare på vores børn, og det er ikke sket. Det er jo rigtig ærgerligt, når pengene faktisk er afsat,« siger Dorthe Boe Danbjørg.