Manglende kildehenvisninger i artikler fra Berlingskes Mellemøstkorrespondent Allan Sørensen

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har afsluttet sin undersøgelse af Mellemøstkorrespondent Allan Sørensens brug af kildehenvisninger foranlediget af den kritik, der blev rejst af Radio24syv i december.

Radiostationen havde dengang fundet manglende kildehenvisninger på citater hentet fra andre medier i 7 ud af 60 artikler forfattet af Allan Sørensen. Der var tale om en stikprøvekontrol, og Berlingskes chefredaktion besluttede på den baggrund at iværksætte sin egen undersøgelse.

Oprindeligt var der også fra Berlingskes side tale om en stikprøvekontrol, som imidlertid blev udvidet til at omfatte hele Allan Sørensens produktion for Berlingske på grund af de mange eksempler på manglende kildehenvisninger, som stikprøvekontrollen blotlagde.

I hans samlede produktion har vi fundet manglende kildehenvisninger i 55 ud af 510 artikler, hvilket svarer til cirka 11 procent. Det er i strid med Berlingskes retningslinjer for citatskik, og det er uacceptabelt.

Vi har på den baggrund givet Allan Sørensen en skriftlig advarsel og gjort ham klart, at hans fortsatte tilknytning til Berlingske er betinget af, at den praksis ophører. Avisens eksistensberettigelse står og falder med dens troværdighed. Han har lovet, at det ikke gentager sig.

Når sagen ikke på det foreliggende grundlag får yderligere følger for hans tilknytning til Berlingske, skyldes det, at vi ikke har fundet eksempler på opdigtede kilder eller opdigtede historier. Der forekommer med en enkelt mulig undtagelse heller ikke eksempler på, at længere passager har været inspireret af andres artikler. Der er ikke fundet eksempler på egentlig kunstnerisk eller intellektuelt plagiat af andre journalisters arbejde. I stort set alle tilfældene er der tale om, at korrespondenten har undladt at kildeangive et enkelt eller i enkelte tilfælde flere citater i en artikel, der i øvrigt bærer præg af en selvstændig journalistisk indsats og med flere korrekte kildeangivelser. Det er mængden af manglende kildehenvisninger, der gør det til et stort problem. Vi har imidlertid valgt at have tillid til, at Allan Sørensen fremover vil følge avisens retningslinjer for citatskik.

De pågældende artikler vil i netudgaverne i den kommende tid blive forsynet med de relevante kildehenvisninger, og det vil under artiklerne fremgå, at de er blevet ajourført.