Mangel på medicin forringer livskvalitet blandt alvorligt syge: Hospitalet ringede med den værst tænkelige besked

80-årige Folkmar Roll, som lider af Parkinsons, kunne pludselig ikke længere få de tabletter, som kan dæmpe symptomerne på hans sygdom. Stadig flere syge danskere oplever det samme og må jagte rundt mellem talrige apoteker for at skaffe den medicin, der skal hjælpe dem. I nogle situationer kan leveringssvigt på medicin føre til »potentielt livstruende eller alvorlige sundhedsskadelige konsekvenser for patienten,« oplyser Lægemiddelstyrelsen.

»Det er virkeligt frustrerende, at der skal være den usikkerhed, når min mand er afhængig af medicinen,« siger Britta Roll, hvis mand, Folkmar, lider af Parkinsons sygdom. Stadig flere danskere må jagte rundt mellem talrige apoteker for at skaffe den medicin, der skal hjælpe dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det var den værst tænkelige besked, Britta Roll fik, da hun blev ringet op fra hospitalet:

Den medicin, der hjælper din mand, er udgået og i restordre på apotekerne, lød det.

Hun fik også at vide, at der var et andet præparat, han forhåbentligt kunne få gavn af. Problemet er bare, at det nye lægemiddel også har vist sig at være svært at få fat i.

»Det er virkeligt frustrerende, at der skal være den usikkerhed, når min mand er afhængig af medicinen,« siger hun.

Britta Rolls mand, Folkmar, 80 år, lider af Parkinsons sygdom, der angriber hans nervesystem og gradvist ødelægger hjernecellerne.

En omfattende medicinering kan holde den frygtede sygdom i skak og dæmpe symptomer som rysten på hænderne, stivhed i musklerne og dårlig balance.

Men ligesom flere hundrede andre parkinsonpatienter er han ramt af de stigende problemer, der er med at skaffe den fornødne medicin til syge danskere.

Stadigt hyppigere må apoteker og sygehuse således meddele deres patienter, at de ikke kan få den medicin, de har recept på.

I Danmark sker det over en halv million gange om året, at patienter går forgæves på apoteket og ikke kan få det lægemiddel, de skulle have.

»Potentielt livstruende«

Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan svigt i leveringen af medicin resultere i »besvær og problemer« for patienterne, og i et »fåtal« af tilfældene har det »potentielt livstruende eller alvorlige sundhedsskadelige konsekvenser for patienten«, fremgår det af et Folketingssvar.

Lægemiddelstyrelsen er dog ikke bekendt med, at leveringssvigt med livstruende konsekvenser for patienter skulle have fundet sted »inden for det sidste år«, oplyses det i svaret.

For parkinsonpatienter har der i over et år været problemer med mangel på Sinemet-tabletter i bestemte doseringer, som kan hjælpe til at modvirke rysten og muskelstivhed, og det har skabt store frustrationer og bekymringer i en gruppe af patienter, for hvem medicin fylder rigtigt meget.

»Nogle parkinsonpatienter spiser op til 7.000 tabletter om året. De tager medicin hver anden-tredje time og er meget afhængige af den, så når de ikke kan få de tabletter, der passer dem godt, forringes deres situation hurtigt og meget,« siger direktør i Parkinsonforeningen Astrid Blom.

En stikprøveundersøgelse blandt 600 af foreningens medlemmer har vist, at mere end totredjedele af parkinsonramte har oplevet ikke at kunne købe Sinemet eller tilsvarende kopimedicin i perioden juni-august.

Derfor har foreningen også været meget opsøgende både i forhold til Lægemiddelstyrelsen og producenterne for at opnå en højere forsyningssikkerhed.

Astrid Blom, direktør i Parkinsonforeningen

»Uden den rette medicin går det ned ad bakke med sygdommen.«


»Uden den rette medicin går det ned ad bakke med sygdommen, som kan vise sig på mange forskellige måder. Hvis man for eksempel lider meget af rysten, vender den tilbage sammen med andre motoriske symptomer som stivhed og langsomme bevægelser. Derfor er det meget beklageligt, at parkinsonpatienter skal have forringet deres livskvalitet, fordi de ikke kan få den medicin, der virker for dem,« siger Astrid Blom.

Producent bekræfter leveringsproblem

Blandt producenterne af Sinemet er MSD, et verdensomspændende lægemiddelfirma, hvor man bekræfter, at der er leveringsproblemer, uden at man ønsker at gå i detaljer omkring årsagerne.

»Det er rigtigt, at der desværre gennem et stykke tid har været nogle udfordringer med produktionen af vores parkinsonmedicin. Det har på tværs af Europa ført til ustabile leverancer, hvilket naturligvis er meget beklageligt, fordi det rammer patienter, som har brug for medicinen. Vi gør som virksomhed vores bedste for igen at kunne sikre stabile leverancer til de berørte patienter i Danmark og mange andre lande, men vi kan desværre ikke sige noget om, hvornår det igen er muligt,« siger Andreas Daugaard Jørgensen, adm. direktør for MSD Danmark & Island.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der dog en lysning på vej. Sinemet-tabletter i en bestemt styrke er således igen blevet tilgængelige på apotekerne, oplyser styrelsen.

For Britta Roll og hendes mand har den hidtidige mangel på Simenet-tabletter betydet, at han har måttet skifte til et andet præparat, Levodopa/Carbidopa/Entacapon, med tre virksomme stoffer mod parkinson.

Det virker fint, men det er bare heller ikke så let at få fat i.

Familien har oplevet at måtte tage rundt til seks apoteker, før det endelig lykkedes at få fat i en pakke.

Én gang fandt sønnen en pakke på apoteket i Lyngby; sidst skaffede familien det i Virum, og på apoteket i Hellerup siger de, at de skal ringe i god tid næste gang for at kunne være sikker på at kunne købe noget, fordi der er problemer med leveringen.

»Det går fint med at holde parkinsonen i skak, så længe vi har medicinen. Men det er godt nok op ad bakke og en svær situation at sætte folk i, når man pludselig ikke kan få fat i den. Sådan bør det ikke være,« siger Britta Roll.

»Det går fint med at holde parkinsonen i skak, så længe vi har medicinen. Men det er godt nok op ad bakke og en svær situation at sætte folk i, når man pludselig ikke kan få fat i den. Sådan bør det ikke være,« siger Britta Roll. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Et tiltagende problem«

Manglen på medicin øger presset på myndigheder, politikere og producenter for at finde løsninger på problemet, som også ses i en stribe andre lande.

Senere på ugen er der indkaldt til stormøde, hvor Lægemiddelstyrelsen, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og en række branche- og interesseorganisationer skal fremlægge deres analyser og løsningsforslag.

Blandt deltagerne er Lægeforeningen, hvor de praktiserende læger oplever manglen på medicin som et »tiltagende problem« gennem de seneste par år, oplyser formanden for Lægeforeningens lægemiddel- og medicoudvalg, Tue Flindt Müller.

»Manglen på Sinemet-tabletter skaber store problemer i øjeblikket. Men der er også problemer med andre præparater, der bruges meget, for eksempel Prednisolon til KOL- og astmapatienter, som man i vinter ikke kunne få i de små pakker. Andre gange har der manglet hæmoridemidler, de bedste hjertemidler eller antibiotika. Det er klart frustrerende at sidde og skrive recepter ud på midler, der alligevel ikke kan skaffes i flere uger eller måneder,« siger han.

Som et bidrag til at formindske problemerne overvejes det derfor at give de praktiserende læger adgang til oplysninger om lægemidler, der er i restordre.