Mangel på fastfood-grønt

Danskerne skal have et større udvalg af grydeklare grøntsager.

Grøntsager tager tid. De skal vaskes, renses, skæres og snittes.

Det er en af årsagerne til, at danskerne spiser for lidt grønt og i stigende grad griber til pizza og pasta i stedet for kål og kartofler, skriver JydskeVestkysten tirsdag.

Ifølge fødevareeksperterne mangler vi en hurtig genvej til kålrabi, persillerod og suppeurter. På torsdag holder Aarhus Universitet en konference, som sætter fokus på emnet.

- Det skal være lettere for forbrugerne at spise grønt. Grøntsager skal være mere tilgængelige og hurtige. I Holland og USA buldrer salget af convenience-grønt (grønt, som eksempelvis er vasket og snittet, red.) frem. Halvdelen af grønt-salget i Holland er convenience, siger Merete Edelenbos, Institut for Råvarekvalitet, der arrangerer konferencen.

Vi kender allerede den snittede salat fra køledisken, de friske suppeurter og de vaskede kartofler i pose. Men det er småting i forhold til, hvad forbrugerne præsenteres for i lande som Holland, England og USA.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler også mere fastfood-grønt.

- Vi drømmer om at gøre alt køkkenarbejdet fra bunden, men vi må erkende, at drømmen om selv at forarbejde grøntsagerne alt for ofte ender som en pizza. Vi har ikke tiden. Med delvist forarbejdede grøntsager kan vi købe os noget tid i køkkenet og samtidig spise sundt, siger etnolog i Kræftens Bekæmpelse, Mine Sylow.

Hun tilføjer, at danskerne ifølge undersøgelser er meget skeptiske over for fødevarer, som andre har haft i hænderne.Derfor vil de hellere snitte og vaske selv.

Til gengæld er rodfrugter som kål igen ved at vende tilbage til spisebordene, selv om det langt fra er nok til at dække det anbefalede behov.Kilde: JydskeVestkysten