Mangel på D-vitamin øger abortrisikoen

Mangler gravide D-vitamin tidligt i graviditeten, øges risikoen for abort, viser ny forskning. Forskere råder myndighederne til at ændre på anbefalingerne af D-vitamin.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du gravid, så er der god grund til at tjekke, om du får nok D-vitamin.

Ifølge en ny dansk undersøgelse fra Odense Børnekohorte har gravide, som mangler D-vitamin tidligt i graviditeten, nemlig større risiko for tidlig spontan abort, end gravide, som får nok af vitaminet. Det skriver Politiken.

Faktisk er risikoen for at abortere spontant inden 12. graviditetsuge over dobbelt så stor for gravide med D-vitaminmangel, og det får læge Louise Bjørkholt Andersen, som står bag undersøgelsen, til at opfordre myndighederne til at gribe ind på flere områder. Først og fremmest skal kvinder anbefales at tage D-vitamintilskud, allerede når de overvejer at blive gravide, og samtidig skal anbefalingerne hæves fra de nuværende ti mikrogram, mener Louise Bjørkholt Andersen.

»Det er en lidt konservativ anbefaling, og man kunne godt sætte den højere, især da vi ved, at der skal meget større mængder til, før der er risiko for en skadelig effekt af tilskuddet. Det ville være helt ufarligt og effektivt at udvide anbefalingen om tilskud,« siger hun til Politiken.

Også professor i pædiatri, Henrik T. Christensen, som er medforfatter på studiet, mener, at der kan være god grund til at ændre på anbefalingerne. Han fremhæver blandt andet over for avisen, at der er internationale guidelines under udarbejdelse, som anbefaler, at tilskuddet af D-vitamin til gravide øges fra 10 til 15 mikrogram om dagen.