Mange VUCer har allerede niqab-forbud: »Det er ikke et stort problem, men det er meget synligt«

Forbud mod niqab på VUC'er har eksisteret i årevis i Aarhus og København. Noget problem i hverdagen er det nu ikke, siger skolerne.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR

»Jamen, den regel har vi da haft i snart syv-otte år,« siger Anne Jelsøe, der er uddannelseschef på KVUC i København.

Berlingske har ringet hende op, fordi det mandag aften vakte stor opsigt, at seks piger er blevet udelukket fra at gå til holdundervisning på VUC i Lyngby, fordi de bærer den islamiske klædedragt niqab.

Det sker, efter at VUC Lyngby tilbage i efteråret ændrede sine studie- og ordensregler, så det ikke længere er tilladt at have tildækkede øjne, næse og mund i timerne. Fordi, som det hedder i reglerne, at »fri og uhindret kommunikation forudsætter, at man kan se hinandens ansigt«.

Men samme regler gælder altså på KVUC i København. Og for øvrigt også på VUC i bl.a. Hvidovre, Amager og Aarhus. Alle steder har skolerne formuleret en regel om, at ansigtet skal være frit, når man går til timer på skolen for at sikre en god kommunikation, hvor »gestik« og »ansigtsudtryk« spiller en vigtig rolle.

I København blev reglen som nævnt indført for syv-otte år siden, da to niqab-klædte piger insisterede på at være helt tildækkede i timerne. Det gav problemer med dialogen og derfor indførte de reglen.

»Men siden har vi ikke haft nogen som helst problemer. Ikke ét eneste. Og det selvom vi har 15.000 kursister, hvor over halvdelen har udenlandsk baggrund,« siger Anne Jelsø.

Mange af skolens kursister kommer fra Nørrebro og Nordvest. Og en stor del af dem går til voksenundervisning for folk, der mangler folkeskolens 9. eller 10. klasse. Hvis problemet skulle eksistere, burde det om noget være her, siger Anne Jelsø:

»Vi har alverdens aspekter af multikulturelle problemstillinger samlet, men lige dét der problem eksisterer altså ikke,« siger hun.

De kvinder, der insisterer på at gå med niqab kan i stedet bruge skolens tilbud om selvtilrettelagt flex-undervisning eller fjernundervisning.

Til eksamen håndteres udfordringen ved, at en kvindelig eksamensvagt kontrollerer identiteten. Når det er sagt, er der efter Anne Jelsøs viden lige nu ikke nogen kursister med niqab blandt skolens 15.000 elever.

Nu kender alle reglerne

I Aarhus blev Erik Ernø-Kjølhede rektor for VUC den samme dag i august 2013, som skolens krav om synligt ansigt blev indført. Han har  derfor ikke været en del af beslutningsprocessen, men kender bevæggrunden:

»Den oplevelse, VUC Lyngby har, er den samme, som vi havde her,« siger Erik Ernø-Kjølhede, der mener, at det drejede sig om en enkelt elev eller to.

Problemet med burka og niqab fylder ikke meget for VUC Aarhus, og Erik Ernø-Kjølhede er ikke bekendt med, at skolen siden kravet blev indført har måttet afvise elever på grund af deres beklædning. Alligevel overvejer rektoren ikke at fjerne forbuddet:

»Nu er kravet ligesom meldt ud, og det er fint, for så kender alle vores regler. Det er ikke et stort problem, men det er meget synligt, og for den enkelte underviser og de andre kursister i en klasse, er det ikke let at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til en medkursist, som er svær at opnå egentlig kommunikation med,« siger Erik Ernø-Kjølhede.

I den »burka-rapport« som den tidligere borgerlige regering bestilte i 2010 nåede forskerne frem til, at der er 150-200 niqab-klædte kvinder i Danmark.