Mange vindmøller tæt på kysterne kan være på vej

En åben dør-ordning, som ikke har nogen begrænsning på antallet af vindmøller tæt på kysten, møder hård kritik fra både politikere og naturfredningsforening.

Foto: Henning Bagger

Bliver der ikke grebet ind fra politikernes side, er der udsigt til mange store vindmøller nær landets kyster, skriver Jyllands-Posten.

Folketingspolitikerne har allerede godkendt et udbud på 350 MW svarende til flere end 100 store vindmøller i havmølleparker nær kysten. Det antal kan imidlertid mangedobles på grund af en anden ordning, som administreres af Energistyrelsen. Den såkaldte åben dør-procedure.

Med denne ordning er der reelt intet loft over, hvor mange vindmøller der kan stilles op fire kilometer fra land. Her tager en projektudvikler selv initiativ til at etablere en havvindmøllepark på et sted, som hverken kommune eller politikere har udpeget. Ved dette udbud er tilskuddet langt mindre end ved det statslige, men der er alligevel stor interesse for ordningen.

Energistyrelsen behandler lige nu 28 ansøgninger, mens fem af projekterne allerede har fået tilladelse til forundersøgelser.

Åben dør-proceduren kritiseres af Danmarks Naturfredningsforening.

»Det bliver let en form for wild west-planlægning, hvor en projektudvikler satser på et stykke søterritorium og måske er så heldig at få lov til at gå i gang af Energistyrelsen,« siger direktør Michael Leth Jess til Jyllands-Posten.

Kommunernes Landsforenings formand Martin Damm (V) advarer også mod ordningen. Han mener ikke, politikerne på Christiansborg har tænkt konsekvenserne igennem.