Mange tjenere klager over røg

Telefonerne har glødet hos Arbejdstilsynet her få dage efter, at den nye rygelov trådte i kraft. Henvendelserne kommer især fra ansatte i restaurationsbranchen.

- Hovedparten er ansatte, der klager over, at der bliver røget på deres arbejdsplads. Vi siger i første omgang til de fleste, at de skal prøve at løse problemet sammen med deres arbejdsgiver, siger vicedirektør Lis Gamborg fra Arbejdstilsynet til JydskeVestkysten.

Det er dog allerede blevet til to konkrete anmeldelser, hvor den ansatte og chefen ikke har kunnet blive enige. Dem skal Arbejdstilsynet nu behandle.

Også hos 3F, der organiserer tjenerne, har rygeloven givet travlhed. Før loven trådte i kraft i onsdags var der masser af spørgsmål.

- Og nu begynder det at vælte ind med klager over konkrete arbejdspladser, hvor de ansatte er udsat for røg, siger miljøkonsulent i 3F Henrik Hansen.

Han kalder det urimeligt, at de ansatte bliver bedt om selv at ordne sagen med chefen.

- De kommer i klemme, og det er ikke en måde at behandle folk med et alvorligt sundhedsproblem, siger han.

Den kritik afvises hos Arbejdstilsynet.

- Danmark har tradition for et tæt samarbejde mellem arbejdsgiver og -tager om arbejdsmiljø, og det er jo voksne mennesker. Men går det ikke, vil vi naturligvis se på sagen, siger Lis Gamborg.

Horesta repræsenterer 2000 af arbejdsgiverne i restaurationsbranchen.

Pressechef Henrik Mesmer tror, at mange steder blot skal igennem en tilvænningsperiode.

- Men kommer der konkrete klager op med vores medlemmer, vil vi se på det. Og ved gentagne overtrædelser kan der blive tale om eksklusion, for loven skal naturligvis holdes, siger han.

Kilde: JydskeVestkysten