Mange plejehjem har ikkevaccinerede ansatte, der arbejder med ældre: »De har ikke haft lyst til at blive vaccineret«

Af en rundspørge til landets plejehjem fremgår det af godt hver femte svar, at plejehjemmene har en eller flere ansatte, som ikke er vaccineret mod covid-19. Ifølge Sundhedsstyrelsens generelle råd bør man være særligt opmærksom på afstand til sårbare i risikogruppen, hvis man ikke er vaccineret mod covid-19. Men på et plejehjem på Sjælland har centerlederen ikke helt styr på anbefalingen.

På plejecentret Bernadottegården i Roskilde har fem ud af 66 medarbejdere valgt at sige nej til vaccinen. I to af tilfældene var det personer af anden etnisk herkomst, der ifølge plejehjemslederen ikke havde »lyst« til at blive vaccineret. I tre tilfælde blev der sagt nej tak på grund af graviditet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom plejehjem i Danmark har til opgave at beskytte ældre og sårbare beboere, er der en lang række plejecentre, som har en eller flere medarbejdere eller vikarer, der ikke er vaccineret mod covid-19.

Det fremgår af en rundspørge, som Berlingske har sendt til landets plejehjem.

Avisen har modtaget 125 svar fra både plejehjem og kommuner. I godt hver femte svar – 27 ud af de i alt 125 svar – lyder det, at man har en eller flere ansatte eller vikarer, som ikke har ønsket at lade sig vaccinere mod covid-19. En del af svarene dækker flere plejehjem.

Berlingske har modtaget svar fra eksempelvis Dragør, Fredensborg, Gribskov, Helsingør, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Odsherred, Roskilde og en andre række øvrige plejehjem og kommuner på tværs af landet. Her kender man godt til fænomenet med nej tak til vacciner.

»Flere ansatte har fravalgt at blive vaccineret ud fra personlig overbevisning,« skriver centerleder Lisbet Pedersen fra plejecentret Grevinge i Odsherred.

»Ja, enkelte har ikke ønsket vaccination, og det har vi ikke »håndteret«. Det er den enkeltes eget valg,« lyder svaret fra plejecentret Grønnehaven i Helsingør.

Havde ikke lyst

På et plejecenter i Roskilde har fem ud af 66 medarbejdere valgt at sige nej til vaccinen. To medarbejdere af »anden etnisk herkomst« end dansk har sagt nej tak, lyder det.

»De forstår udmærket formålet, men de har ikke haft lyst til at blive vaccineret,« siger centerleder på Bernadottegården Heidi Dahl.

I de resterende tre tilfælde, hvor medarbejdere på Bernadottegården har sagt nej tak til vaccinen, skyldtes fravalget graviditet, på et tidspunkt hvor Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede gravide at lade sig vaccinere.

Det har ikke været nogen hemmelighed under epidemien, at en stor andel af de personer, der er døde med covid-19, har været plejehjemsbeboere. Ud af i alt 2.694 dødsfald i Danmark blandt de bekræftede tilfælde var 989 personer beboere på et landets plejehjem. Det svarer til 37 procent af det samlede covid-19-dødstal. I uge 41 alene døde tre plejehjemsbeboere med covid-19, viser de seneste tal.

Langt de fleste plejehjemsansatte – 98,9 procent – er vaccinerede, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Men tallene inkluderer ikke vikarer.

Sundhedsstyrelsen skriver, at flere studier har vist, »at sandsynligheden for at smitte videre som vaccineret er meget lille«.

I Sundhedsstyrelsens specifikke retningslinjer for plejehjem står, at medarbejderne også bør følge de generelle anbefalinger, hvor der står, at man som borger bør være opmærksom på personer i risikogruppen, »særligt hvis de eller du ikke er vaccineret«. Altså bør plejehjemsansatte, der ikke selv er vaccineret, passe særligt på ældre, der er i risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Det fremgår også af de specifikke retningslinjer, at hvis både medarbejdere og borgere på plejecentre er færdigvaccinerede, kan de undlade at holde afstand.

Mangler kendskab til Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Berlingske har spurgt centerleder Heidi Dahl på Bernadottegården i Roskilde, om der er specielle retningslinjer for medarbejdere, der ikke er vaccinerede.

»Nej, det har vi faktisk ikke. Det er jo en frivillig vaccine,« siger Heidi Dahl.

Burde I ikke have det for at være særligt opmærksomme på de ældre?

»Vi følger jo Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og de anbefaler ikke, at vores ikkevaccinerede medarbejdere skal gøre noget andet end dem, der er vaccineret,« siger Heidi Dahl.

Er du helt sikker på det?

»Ikke når du siger sådan, men sådan har jeg læst det,« siger Heidi Dahl.

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer står, at man bør være opmærksom på personer, der er risiko for et alvorligt covid-19-forløb, »særligt hvis de eller du ikke er vaccineret«. Så nu, hvor vi taler sammen, vil du så ændre det?

»Ja, det kunne jeg da godt, men nu er det sådan, at vores beboere jo er vaccineret med tredje stik, så beboerne er jo beskyttet. Desuden bliver medarbejdere med symptomer sendt til test,« siger Heidi Dahl.

Men det lyder, som om du ikke har været opmærksom på Sundhedsstyrelsens anbefalinger?

»Ja, det har jeg ikke,« siger centerlederen, der forklarer, at hun har været fraværende »i nogle måneder«.

Det fremgår af Berlingskes rundspørge, at Bernadottegården har haft ti medarbejdere, der er konstateret smittet i løbet af epidemien.

Har I været gode nok til at passe på?

»Ja, for der er ingen af vores beboere, der er blevet smittet. Hver gang vi har fundet en medarbejder, der er testet positiv, er alle vore beboere blevet testet to gange, og testene har været negative hver gang. Vi har heller ikke kunnet konstatere, at medarbejderne er blevet smittet på arbejdspladsen,« siger Heidi Dahl.

Synes du, at det har været en rigtig beslutning ikke at bede det ikkevaccinerede personale om at tage særligt hensyn?

»Jeg synes ikke, at man skal behandles anderledes, hvis man fravælger en frivillig vaccine, for så er den ikke frivillig længere. Så bliver man stemplet som en, der ikke vil tage hensyn til fællesskabet. Men vi er forsigtige. Vi giver for eksempel stadigvæk ikke hånd til vores beboere,« siger Heidi Dahl.

 

Hør også Berlingskes nyhedspodcast Pilestræde: