Mange patienter efterlyser inddragelse af pårørende

De pårørende bliver ikke inddraget nok, mener mange patienter. Det fremgår af en landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser fra Danske Regioner og Sundhedsministeriet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

17 procent af patienterne på landets hospitaler føler ikke, at deres pårørende bliver inddraget i tilstrækkelig grad. Det fremgår af den årlige landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser, som Danske Regioner og Sundhedsministeriet offentliggør mandag, skriver Politiken.

Ifølge direktør Morten Freil fra Danske Patienter, paraplyorganisation for 17 medlemsorganisationer og 870.000 patienter, er det et meget alvorligt problem.

»Vi ved fra mange patienter, hvor vigtigt det er, at de pårørende inddrages og lyttes til, så resultatet er simpelthen ikke godt nok,« siger han til avisen og påpeger, at 34 procent af de patienter, som savner større pårørendeinddragelse, var »utrygge«, da de blev udskrevet.

Direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed Beth Lilja er enig.

»Der er ingen tvivl om, at sundhedsvæsnet i Danmark ikke er godt nok til at tage patienterne og deres pårørende med på råd,« siger hun til Politiken.

Ifølge formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen hænger den manglende inddragelse sammen med kortere indlæggelsesforløb og mindre tid til hver patient.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) er mere fortrøstningsfuld og fremhæver, at patienterne siden sidste undersøgelse på en række andre områder er blevet mere tilfredse.

»I forhold til inddragelsen kan man jo også vende den om og sige, at 83 procent er tilfredse. Men vi skal selvfølgelig have fokus på de 17 procent og på, at den information, der er givet, også er forstået på den rigtige måde,« siger han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) skriver i en mail til Politiken, at patienterne skal have »så god en behandling som muligt«.

»Derfor skal både de selv og deres pårørende involveres i behandlingen og ikke sættes ud på sidelinjen som passive tilskuere, for man kan se af erfaringerne, at det faktisk tit giver bedre behandling,« fortsætter han.