Mange opereres i knæet uden grund

Antallet af knæoperationer er i de seneste år vokset markant, viser en ny undersøgelse. Sundhedsstyrelsen vil nu vende sagen med Danske Regioner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af patienter med knæproblemer, der kommer under kirurgens kniv, er vokset markant i de seneste år. Det viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet, skriver Politiken.

I 2011 alene fik 17.368 patienter en kikkertoperation for skader på menisken. Det er præcis en fordobling set i forhold til 2000, viser undersøgelsen.

Stigningen er især markant blandt de midaldrende og ældre, og det bekymrer en af forskerne bag undersøgelsen, adjunkt Jonas Bloch Thorlund.

»Det er en meget voldsom stigning. For de får ikke nævneværdig glæde af kirurgien,« siger han til avisen med henvisning til, at netop de patientgrupper oftest lider af såkaldt degenerativ menisk, der er et forstadie til slidgigt. Det har operationer ifølge en række studier ikke en bedre effekt på end eksempelvis træning, påpeger han.

Samme melding lyder fra formand for Dansk Ortopædisk Selskab Søren Overgaard, der mener, at stigningen hænger sammen med, at ventetidsgarantien er blevet sænket fra to til en enkelt måned, og at flere patienter har privatforsikringer.

Sundhedsstyrelsen fastslog i 2012, at der ikke skal foretages kikkertoperationer for at rense et slidt knæ. Og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm oplyser til Politiken, at han nu vil vende sagen med Danske Regioner, der har ansvaret for, at styrelsens retningslinjer bliver efterlevet.

Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S) siger til Politiken, at regionerne en gang for alle må sørge for, at beskeden når helt ud på de relevante sygehusafdelinger - også på de private hospitaler.