Mange narkomaner har blodbanerne fyldt med nervemedicin

En ny undersøgelse viser, at næsten hver anden stofmisbruger har nervemedicin i blodet.

København. Mange narkomaner bærer ikke overraskende rundt på psykiske lidelser. Men en ny undersøgelse, som gennemgår stofferne i blodet på de narkomaner, der blev obduceret i 1992, 2002 og 2012, vakte alligevel stor overraskelse blandt forskere.

Med den nye undersøgelse kunne retsmediciner Line Kruckow konstatere, at hele 42 procent af de afdøde narkomaner fra 2012 havde antidepressiver eller antipsykotisk medicin i blodet, skriver Politiken.

Obduktionerne viste nemlig, at hvor det i 1992 var mindre end hver tyvende obducerede narkoman, der havde nervepåvirkende medicin i blodet, så var det 20 år efter næsten hver anden.

Den store mængde antidepressiv og antipsykotisk medicin fik forskerholdet bag undersøgelsen til at rejse et centralt spørgsmål:

- Vores fund stiller spørgsmål om, hvorvidt medicinen bliver udskrevet mere løseligt nu, eller om medicinen er kommet ind på det illegale stofmarked, skriver Line Kruckow og hendes kolleger i den nye undersøgelse, der er publiceret i Danish Medical Journal.

Sideløbende med, at de bruger mere nervemedicin er gennemsnitsalderen for narkomanerne også faldet.

Ifølge Christian Tjagvad, der er konstitueret overlæge på Gladsaxe Misbrugscenter, er det muligt, men ikke sikkert, at der er en sammenhæng.

- Den kortere levealder kunne tyde på, at misbrugerne får medicin, som ikke fungerer godt sammen med rusmidler, siger Christian Tjagvad til Politiken.

I Dansk Psykiatrisk Selskab erkender formand Torsten Bjørn Jacobsen, at især når det gælder antipsykotisk medicin udskriver psykiaterne i dag mere end tidligere.

- Der er nogle enkelte stoffer, som man er begyndt at anvende mere som tillæg til misbrugsbehandling. Hvis folk har svært ved at få ro, skal de have noget, som sløver dem, siger han til Ritzau.

Han oplever også, at nogle antidepressive og antipsykotiske stoffer har vundet indpas på det illegale marked.

- Man er i et dilemma som læge. Man ved, at nogle stofmisbrugere efterspørger et særligt præparat, og hvis de ikke får det hos lægen, så går de ud og finder det på det sorte marked, siger han.

/ritzau/