Mange klager over homovold

Over halvdelen af registreringerne af diskrimination er rettet mod homoseksuelle. Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske kalder det en »grotesk« situation.

Homoseksuelle var i august samlet på Rådhuspladsen i København for at diskutere hate crimes. Indberetninger til kommunen viser nu, at det er et reelt problem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Bøsser og lesbiske i Danmark må finde sig i alt fra tilsvininger til egentlig vold. Det viser tallene fra Københavns Kommune, hvor borgerne siden juni har kunnet registrere tilfælde af diskrimination på kommunens hjemmesiden.

På mindre end tre måneder er der kommet 272 indberetninger, og over halvdelen handler om verbale og fysiske overgreb på homoseksuelle.

Hate crimes hver dag
Ifølge Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske er det et tydeligt bevis på, at hate crimes, som fænomenet kaldes, er et alvorligt problem.

- Omfanget er endnu større, end vi havde forventet. Vi står i en situation, hvor der sker hate crimes hver eneste dag. Det er grotesk, siger Kenneth Engberg, der er talsmand imod de Hate Crimes i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Han fortæller, at han ofte hører om overfald.

- Det kan være folk, der er blevet forfulgt gennem Ørstedsparken eller er blevet råbt af, siger Kenneth Engberg.

ifølge ham er det nødvendigt med en undersøgelse af, hvem der står for overfaldene.

Kortlægning
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) var i dag kaldt i samråd om netop det.

Socialdemokraterne kræver en kortlægning af problemet. Det ville ministeren dog ikke være med til. I stedet skal politiet og Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i første omgang mødes.

Hvis ikke der derefter kommer en undersøgelse, vil Socialdemokraternes Mogens Jensen forsøge at skaffe et flertal uden om regeringen.

- Jeg bemærkede, at også Dansk Folkeparti var indstillet på, at vi skal have det her problem undersøgt, siger Mogens Jensen.

Større problem end racediskrimination
Registreringen på Københavns Kommunens hjemmeside viser også, at diskrimination på grund af national og social oprindelse samt religion og tro er langt mindre udbredt end den, homoseksuelle oplever. Kun omkring 10 pct. af registreringerne handler om oprindelse og religion.