Mange indvandrerkvinder vælger »kødgryder« fremfor job og studier, når de bliver gift

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

»Gamle kulturmønstre er desværre stadigvæk med til at fastholde kvinder ved kødgryderne,« siger integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Jyllands-Posten om ny rapport fra Rockwool Fonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser – og velkommen til en søndag med sol, tocifrede varmegrader og forårskåde køer; sidstnævnte vender vi tilbage til senere i dagens overblik.

Vi begynder vanen tro med et kig på coronapandemien, der fortsat dominerer nyhedsstrømmen.

I aftes kunne Ekstra Bladet eksempelvis fortælle, at en unavngiven virksomhed i København er ramt af den sydafrikanske coronavariant, B. 1.351.

Samme avis kunne fortælle om en tidligere betjent, der nu er blevet sigtet for at have delt en række fremtrædende politikeres personnumre på nettet i protest mod coronarestriktionerne.

Inden vi for alvor dykker ned i nogle af dagens store historier, tager vi lige et kig på coronatallene:

Flere overgreb i Forsvaret

Lad os så tage hul på en af døgnets store nyheder fra nærværende avis, der kan fortælle om foruroligende nyt fra Forsvaret.

Trods en mangeårig indsats for at komme problemet til livs er Forsvarets kvinder nemlig stadig hårdt ramt af seksuelle overgreb og krænkelser fra deres kolleger.

Det viser en gennemgang af Auditørkorpsets årsberetninger samt en række opgørelser fra Auditørkorpset og Forsvarskommandoen, som Berlingske har fået indsigt i.

Over de seneste tre år er antallet af anmeldelser til Forsvarets Auditørkorps for kønskrænkende adfærd eskaleret.

Hvor Auditørkorpset behandlede en enkelt anmeldelse om en krænkelse i 2014 og tre anmeldelser i 2015, er antallet steget til 39 anmeldelser for kønskrænkende adfærd i 2019.

Læs mere om sagen på b.dk her.

Tyske turister raser mod sommerhusformidler

Sommerhusformidleren Novasol er endt i et bittert opgør med en lang række tyske kunder, skriver Jyllands-Posten.

De tyske turister er begyndt at anlægge sager mod Novasol, fordi selskabet har beholdt op mod 80 procent af lejen for danske sommerhuse, der ikke blev brugt som følge af grænselukningen under coronakrisen.

Mens en lignende retssag på tysk grund har givet Novasol ret – dog af formelle årsager – kom der i januar en anden dom i Hamburg, der gav Novasol-kunderne håb om at få pengene igen.

Indvandrerkvinder dropper jobbet

Du kan læse mere om sommerhussagen hos Jyllands-Posten, der også leverer en anden af dagens store historier:

En ny rapport fra Rockwool Fonden viser, at mange indvandrerkvinder opgiver både job og uddannelse, så snart de bliver gift.

Kvinder med indvandrerbaggrund fra ikkevestlige lande får ellers i højere og højere grad får en videregående uddannelse. Men når de indgår ægteskab, sker der et markant fald i kvindernes tilknytning til arbejdsmarkedet og studierne – især hvis ægtefællen også er indvandrer.

»Gamle kulturmønstre er desværre stadigvæk med til at fastholde kvinder ved kødgryderne,« siger integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Jyllands-Posten.

Ledige borde revet væk

Vi hopper videre til en historie i den lettere – men bestemt ikke mindre vigtige – ende.

Nyheden om de lempede coronarestriktioner for landets restauranter har ført til stormløb på ledige borde på danske spisesteder, rapporterer TV 2 Lorry.

Hos restaurantsitet Dinnerbooking har man på bare et døgn fået 77.000 bookinger, heraf omkring to tredjedele i hovedstadsområdet.

»Det siger jo, at gæsterne glæder sig helt vildt meget til at komme ud at spise. Vi kan også se på bookingerne, at det er nogle rigtig gode restauranter. Så det ser ud som om, at gæsterne er villige til at kaste nogle penge efter et rigtig godt måltid mad,« siger Laura Madsen, der er PR- og kommunikationsansvarlig hos Dinnerbooking.

De mest bookede restauranter i hovedstadsområdet det seneste døgn er ifølge TV 2 Lorry: PLUTO, Cantina og MASH Skovriderkroen.

Ørsted-chef ser mørke skyer forude

Vi slutter dagens nyhedsoverblik, hvor vi begyndte – nemlig hos os selv her på Berlingske. I et af sine første store interview gør energigiganten Ørsteds topchef, Mads Nipper, status og kigger fremad.

Og det, han ser, huer ham ikke.

I næsten to år har den danske virksomhed ikke vundet én eneste større havvindauktion, som ellers er Ørsteds speciale.

»Det er ikke et problem lige nu. Vores pipeline er den stærkeste i verden, og vi har masser at lave. Men det er et problem, hvis det fortsætter. Selvfølgelig er det det,« siger Mads Nipper.

Topchefen påpeger, at man er i fuld gang med at udvikle meget store vindprojekter på nye markeder. Men med en ambition om også at være globalt ledende inden for havvind om ti år, er det ikke nok kun at udvikle markeder.

»Vi tager det meget alvorligt. Vi skal vinde et eller to andre projekter i år. Hvis Ørsted ikke vinder deciderede auktioner længere, er vi kun markedsudvikler, og så har vi et problem,« siger Mads Nipper.

Læs resten af interviewet med Ørsted-chefen her.

Dagens coronabegivenhed

Vi runder af med et kig på søndagens kalender.

Også de danske landbrugskøer må ty til møder i cyberspace, når de traditionen tro sættes på græs efter vinteren i dag klokken 12.

På grund af coronarestriktioner må interesserede i år nøjes med at følge med i den såkaldte økodag, der normalt tiltrækker tilskuere i hobetal, online. Interesserede kan livestreame begivenheden på Økologisk Landsforenings Facebook-side fra klokken 12.

Dagens sport

Den står på næsten fuldt program i Superligaen i dag, men det bliver cykelsporten, der får det sidste ord i dagens overblik.

For sportsnørderne er der næppe nogen større forårsbebuder end de traditionsrige forårsklassikere. Denne søndag er vi nået til den hollandske klassiker Amstel Gold Race, der byder på flere stigninger og en varieret rute gennem Ardennerne.

God søndag!