Mange forspiste sig i juleanden

Falck måtte køre over hundrede mennesker, der havde forspist sig i den fede julemad, på skadestuen juleaften. Den var især gal i hovedstadsområdet og i Region Midtjylland.

Foto: Scanpix/Mogens Flindt Fold sammen
Læs mere

Danskerne er blevet en nation af svagspisere. Fuldkost som andesteg er blevet for meget for os. Det mærkede Falck juleaften, hvor over hundrede voksne måtte køres på skadestuen - flere med udrykning - med mavesmerter, åndenød og hjertekvababbelse efter at have været i clinch med den sprødstegte sæsonspise, der ifølge statistikkerne stod på julebordet i 70 pct. af de danske hjem.

»Vi har registreret en mindre stigning år for år af folk, der ringer efter os på grund af forspisthed,« oplyser Falcks kommunikationsdirektør Louis Honoré til Berlingske Tidende.

»Det er især ældre mennesker og folk i hovedstadsområdet og Region Midtjylland, der har haft brug for vores assistance i forbindelse med julemiddagen, og færrest i Region Syd,« fortsætter Louis Honoré, der formoder, at de fleste kunne komme hjem igen efter at være blevet undersøgt, men det ønsker skadestuerne ikke at udtale sig om.

Ifølge netdoktor.dk er der god grund til at holde igen med julemad med højt indhold af mættet fedt, som f.eks. andesteg og flæskesteg, der øger risikoen for dannelse af blodpropper i timerne efter at man har spist.

»Det vil dog kun føre til en egentlig blodprop, hvis der samtidig er en betydelig grad af åreforsnævring til stede,« siger Per Brændgaard, der er cand. scient. i human ernæring, til netdoktor.dk

Da det er den fede andesteg, der giver størst problemer, venter Falck ikke et større pres på grund af forspisthed i forbindelse med julefrokosterne.

»Og vi har haft relativt få brandskader, så her har folk åbenbart lyttet til vore råd,« slutter Louis Honoré.