Mange familier får flere penge i 2018

Næste år vil en typisk familie med hus, bil og job få knap 400 kroner mere om måneden til sig selv, når de faste udgifter er betalt, vurderer Danske Bank.

- Vi forventer, at en typisk familie på fire med hus, bil og job vil få knap 400 kroner mere om måneden til sig selv efter de faste udgifter er betalt, siger Louise Aggerstrøm fra Danske Bank. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

København. Den danske økonomi er inde i et opsving, som vil fortsætte i 2018, og derfor vil de fleste danskere også få flere penge mellem hænderne næste år.

Det forventer privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm, som har kigget i den privatøkonomiske krystalkugle for 2018.

Hun fremhæver, at ledigheden er faldet, og næsten 170.000 flere er kommet i job siden 2013.

- Det giver tryghed, når risikoen for at miste jobbet falder, og sandsynligheden for at få et nyt arbejde, hvis man skulle blive ledig, stiger, siger hun.

Ikke alle vil nyde gavn af den økonomiske fremgang på lige fod, men de fleste vil mærke opsvinget næste år, mener Louise Aggerstrøm.

- Vi forventer, at en typisk familie på fire med hus, bil og job vil få knap 400 kroner mere om måneden til sig selv efter de faste udgifter er betalt, siger hun.

Noget af det, der har haft størst betydning for danskernes pengepung i år, har været, at lønningerne er steget kraftigere end priserne.

- Lønstigninger på godt to procent lyder måske ikke af meget, men når priserne stiger langsommere, så rækker pengene længere, siger Louise Aggerstrøm og fortsætter:

- Til næste år ventes lønningerne at vokse en lille smule mere end i år, og fordi priserne stiger omtrent lige så hurtigt som i år, vil realindkomsten fortsat stige.

På boligmarkedet forventer boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak, at vi - langsomt - kommer til at se en rentestigning.

- Det skal dog siges, at det har været forventningen i en del år, uden at det har realiseret sig endnu, siger han.

Ifølge Morten Skak kommer en eventuelt rentestigning dog ikke nødvendigvis til at give lavere boligpriser.

For når økonomien klarer sig godt, og der er fremgang i realindkomsten, vil efterspørgslen efter boliger fortsat være høj.

- Jeg tror, priserne fortsat vil stige til næste år, siger Morten Skak.

Med boligskatteaftalen fra foråret blev det besluttet at indefryse stigninger i grundskylden frem til 2021.

Ifølge Danske Bank betyder det, at en almindelig familie på fire i Horsens kan udskyde betalingen på cirka 430 kroner, som de ellers havde udsigt til i 2018.

I 73 kommuner vil der være udsigt til en stigning i grundskylden, der dog ikke skal betales med det samme.

I det nye år skal boligkøbere være opmærksomme på en ny regulering, der betyder, at banker og realkreditinstitutter ikke længere må give nær så mange lån med variabel rente eller afdragsfrihed til boligkøbere, der har brug for at låne mere end fire gange deres indkomst, påpeger Morten Skak.

/ritzau fokus/