Mange asylansøgere hårdt ramt af tortur

Asylansøgere udsat for tortur har ofte store problemer med at klare dagligdagen. Derfor har de brug for hjælp så hurtigt som muligt efter ankomsten til Danmark, konkluderer ny undersøgelse.

En ny undersøgelse viser, at 77 procent af nyankomne asylansøgere i Danmark har været udsat for tortur. Cheflæge i Røde Kors Ebbe Munk Andersen fortæller, at nyankomne asylansøgere her i modtagecenteret Center Sandholm rutinemæssigt bliver spurgt, om de har været udsat for tortur. Arkivfoto: Bent K. Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange asylansøgere har så store ar på krop og sjæl efter tortur og overgreb, at de har behov for hjælp så hurtigt som muligt, efter at de er ankommet til Danmark.

Sådan lyder meldingen fra det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT) på baggrund af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Torture Journal.

Af undersøgelsen fremgår det, at 77 procent af de nyankomne asylansøgere har været udsat for tortur, og at to tredjedele er så hårdt ramt fysisk og psykisk, at de har svært ved at udføre selv enkle dagligdags rutiner.

Undersøgelsen kommer efter et 2014, hvor rekordmange flygtninge fra ikke mindst Syrien har søgt asyl i Danmark. Næsten 13.000 er det blevet til fra januar til og med oktober, hvilket har været genstand for voldsom politisk debat og sat hele asylsystemet under historisk hårdt pres.

Samtidig skønner IRCTs samarbejdspartnere, at så mange som en tredjedel af de omkring 2,5 millioner syriske flygtninge i Libanon og Syrien kan have været udsat for tortur eller andre overgreb. IRCT beskriver det som »en krise uden sidestykke« i forhold til torturofre.

Når flygtninge ankommer til Danmark, har de ifølge IRCT som udgangspunkt kun adgang til behandling af akutte problemer, og i praksis bliver de ikke tilbudt psykologisk eller psykiatrisk behandling. Kun hvis de bliver bevilget asyl og opholdstilladelse, bliver de tilbudt egentlig behandling for deres traumer, lyder meldingen fra IRCT.

Ifølge IRCTs generalsekretær, Victor Madrigal-Borloz, er det afgørende, at flygtningene bliver udredt så hurtigt som muligt for at finde ud af, om de har været udsat for tortur og derefter behandlet.

»Ofre for tortur lider af alle mulige problemer. Som tiden går uden behandling, bliver symptomerne værre og værre og har på værst mulig måde negative konsekvenser for ofrene,« siger han og erkender, at undersøgelsen er blevet til på baggrund af forholdsvis få nyankomne asylansøgere, 43, fra Syrien, Iran og Afghanistan.

Cheflæge i Røde Kors Ebbe Munk Andersen understreger, at nyankomne asylansøgere i modtagecenteret Center Sandholm rutinemæssigt bliver spurgt til, om de har været udsat for tortur. Røde Kors skønner, at screeninger identificerer cirka 75 procent af de flygtninge, der er ofre for tortur.

Flygtninge flyttes rundt i landet

Den store tilstrømning af flygtninge i løbet af sommeren og efteråret har dog betydet, at en del asylansøgere bliver videresendt til opholdscentre rundt omkring i landet, før screeningen er afsluttet i Sandholm. I nogle tilfælde er asylansøgerne kun i modtagecenteret et par dage, hvorefter de må »videre i systemet«, som Ebbe Munk Andersen udtrykker det.

Derfor kører busser fra Røde Kors ifølge cheflægen i dag rundt til opholdscentre landet over »for at samle dem op, der ikke er blevet screenet i Sandholm«.

Røde Kors har sammen med bl.a. menneskerettighedsinstituttet DIGNITY og Dansk Flygtningehjælp fået EU-midler til et projekt, der netop skal undersøge, om det med en tidlig og forstærket indsats på asylcentrene er muligt at forbedre prognosen på længere sigt for flygtninge, der har været udsat for tortur. Projektet er dog sat i bero pga. de mange ind- og udflytninger i Sandholm.

De har også gjort det svært for Røde Kors at leve op til målsætningen om at tilbyde torturramte asylansøgere en tidlig indsats, når de har forladt Center Sandholm til fordel for opholdscentrene.

»Systemet har rigeligt at gøre med at finde opholdstilbud. Under de vilkår er det stort set umuligt at lave en forstærket indsats. Det bliver kun de meget grundlæggende behov, vi kan dække,« forklarer han. Vi laver stadig det udredende arbejde. Det er den tidlige indsats, det kniber med,« siger han.