Mange arbejdsløse: Så stort er faldet i beskæftigelsen i andet kvartal

I andet kvartal af 2020 er ledigheden i landet steget markant, viser tal fra Danmarks Statistik. Som Berlingske løbende har beskrevet, er problemet særligt stort hos turistbranchen, og borgmester frygter, at der kan komme endnu flere arbejdsløse i København efter august.

Der er kommet markant flere ledige i Danmark i andet kvartal sammenlignet med forrige. En del af stigningen skyldes coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter coronakrisens nedlukning af landet i midten af marts er beskæftigelsen faldet markant fra første til andet kvartal i år.

Fra første til andet kvartal har hele 61.000 personer mistet deres job.
Det oplyser Danmarks Statistik.

Ifølge Arbejdskraftundersøgelsen (AKU) var der 2.727.000 beskæftigede personer i andet kvartal 2020, når der korrigeres for sæsonudsving. Beskæftigelsen er nu faldet til det niveau, den lå på i første kvartal 2018.

Det nylige fald i ledighed har ramt de yngste hårdest, oplyser Danmarks Statistik. Hos aldersgrupperne 15 til 24 år og 35 til 44 år er beskæftigelsen faldet med mere end 20.000. For 45 til 54-årige er beskæftigelsen faldet med 6.000.

I går bragte Berlingske historien om, at coronakrisen alene i år vil koste 1,5 milliard kroner i Københavns Kommune. Det beløb dækker over indkøb af værnemidler, vikarer til ekstraopgaver, kontanthjælp og dagpenge til den kraftigt stigende del af ledige personer i befolkningen.

Seksdagesreglen

I København er antallet af ledige steget med 10.000, og integrations- og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) frygter, at der kan komme flere som resultat af lukkede arbejdspladser, når hjælpepakkerne udløber i slutningen af august.

Særligt turistbranchen er hårdt ramt i hovedstaden. I lang tid har den såkaldte seksdagesregel været genstand for benhård kritik fra brancheorganisationer.

Reglen blev præsenteret 29. maj af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde som led i den gradvise genåbning af landet. Reglen, der nu er afskaffet, betød, at udenlandske turister skulle overnatte seks gange i Danmark for at få adgang til landet.

Tal fra VisitDenmark fra 2019 har vist, at 70 procent af alle udenlandske turister bor kortere tid end seks dage i Danmark.

Ledigheden for andet kvartal i år er også steget blandt de såkaldte AKU-ledige.

AKU-ledige dækker over personer, der ikke er defineret som beskæftigede, som aktivt har søgt arbejde inden for de seneste fire uger, og som kan påbegynde nyt arbejde inden for 14 dage. AKU-ledigheden har således andre ledighedsdefinitioner end den registerbaserede ledighed.

I denne gruppe er ledigheden steget med 12.000 personer, og siden andet kvartal 2019 er stigningen på i alt 13.000 personer, skriver Danmarks Statistik.