Mandlige politikere siger nej til købe-sex

Et flertal af Københavns Borgerrepræsentations mandlige medlemmer har skrevet under på, at de tager afstand fra prostitution. SF kalder det et ”vigtigt signal”, mens det fra Venstre lyder: ”Indholdsløst”.

Foto: ANNETT BRUHN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også mænd tager afstand fra prostitution. Det er blandt andet, hvad et flertal af de mandlige medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation gerne vil understrege over for sine borgere – og politikerne på Christiansborg.

Til det formål har 20 ud af Borgerrepræsentationens i alt 29 mænd på tværs af politisk farve skrevet under på en erklæring, hvor de markerer deres modstand mod køb af sex.

Side om side står underskrifterne – den Socialdemokratiske overborgmester Frank Jensens, Radikales Kasper Johansens, Socialdemokraternes Jonas Bjørn Jensens og SF’s Neil Stenbæk Bloems.

Sidstnævnte er initiativtager til erklæringen, der skal gøre det ”fuldstændig tydeligt, at vi personligt tager afstand fra køb af sex og opfordrer andre til at gøre det samme.”

” I den sidste måned alene har vi både hørt, at flere unge går til prostituerede, og at der er kommet flere udenlandske prostituerede i Danmark. Det er vigtigt, at vi tager et opgør med de romantiserede ”Pretty Woman”-myter om prostitution,” siger Neil Stenbæk Bloems.

Poppet venstrefløjs-politik

Han lægger ikke skjul på, at erklæringen ligger helt i tråd med SF’s politik på området, og at hans personlige holdning er, at Folketinget bør vedtage et forbud mod at købe sex for at få dæmmet op for efterspørgslen på prostituerede.

Erklæringen indeholder dog ikke et fælles krav om eller opfordring til et lovreguleret forbud mod at købe-sex, da Borgerrepræsentationen ikke kunne blive enig om det.  

Alligevel betegnes den af de medlemmer fra højrefløjen, der ikke har skrevet under, som ”typisk venstrefløjs kampagne-politik” og ”poppet”.

”En sådan erklæring er jo helt indholdsløs, fordi den ville kræve en ændring i lovgivningen, som vi ikke kan gå med til,” siger Flemming Steen Munch fra Venstre.

Heller ikke det Konservative Folkepartis Rasmus Jarlov har skrevet under på erklæringen til trods for, at partiets to øvrige mandlige medlemmer har.

Han kalder erklæringen for poppet og mener samtidig, at det ikke er Københavns Borgerrepræsentations opgave at tage afstand fra at købe sex.

”Det svarer til at skrive under på, at vi alle er imod at stjæle. Vi er alle enige om, at prostitution på et menneskeligt plan er forkert, og det er jo egentlig bare det, som erklæringen siger. Borgerrepræsentationen kan ikke lave love om, men vi kan hver og især inden for vores partier påvirke vores Folketings politikere, og det skal vi holde os til,” siger Rasmus Jarlov.

Hvor er kvinderne?

Flere kalder det også ”pop", at det kun er den mandlige del af Borgerrepræsentationens i alt 55 medlemmer, der er med i erklæringen.

På spørgsmålet om, hvorfor kvinderne ikke også er blevet opfordret til at skrive under, svarer initiativtageren, Neil Stenbæk Bloems:

”Det kan da godt være, at det virker lidt poppet, men det er, fordi vi gerne ville sætte det på spidsen, at det her er en problem, der ikke kun optager kvinder. Prostitution er et socialt problem som samfundet burde bekæmpe på linje med hjemløshed og narkomani."

Kampagner og forebyggelse

I erklæringen ligger også et signal om, at den skal skabe et fælles udgangspunkt for at sætte skub i det kommunalpolitiske arbejde i forbindelse med bekæmpelse og forebyggelse af prostitution.

For eksempel gennem oplysningskampagner rettet mod unge eller ved at støtte projekter, der fokuserer på at få kvinder ud af prostitution.

Ingen af Dansk Folkepartis eller Liberal Alliances medlemmer har skrevet under. Det har enkelte medlemmer fra S, SF og Enhedslisten heller ikke.